Dieta si nutritie

#dieta de slabit sanatos # dieta blue zone #blue zone #dieta

Tot ce trebuie sa stii despre dieta Blue Zone

Pentru a trai cat mai mult si a avea o sanatate de fier, inspira-te din stilul de viata al celor mai longevivi oameni din lume. Principiul dietei Blue Zone este tocmai acesta: consuma alimentele si bauturile pe care le obisnuiesc sa le consume si oamenii care au ajuns sa depasesca o varsta de 100 de ani.

 

Jurnalistul Dan Buettner este creatorul dietei Blue Zone. Pentru a realiza acest plan alimentar, Buettner a calatorit in cinci locuri din lume si a aflat ce au facut cele mai longevive persoane de aici pentru a avea o viata lunga si sanatoasa. Cele cinci locuri din lume, in care jurnalistul a calatorit au fost Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia), Costa Rica, Ikaria (Grecia) si Loma Linda (California)

Ce mananca cei mai sanatosi oameni din lume?

Blue Zone este o dieta care se bazeaza in principal pe consumul de vegetale. Mesele sunt compuse din legume de sezon, inclusiv multe verdeturi, fructe de sezon si cereale integrale, fasose si nuci.

Produsele de origine animala nu sunt excluse insa consumul acestora trebuie limitat. Pestele, ouale si zaharurile, de exemplu, se consuma saptamanal insa in portii mici.

Dieta Blue Zone nu poate fi urmata insa de cei care nu pot renunta la bauturi acidulate care contin arome artificiale. Persoanele care traiesc in cele cinci regiuni Blue Zone consuma doar cafea, ceai, apa si vin rosu.

Cui se adreseaza Dieta Blue Zone?

Dieta Blue Zone este mai mult decat un regim alimentar, este un stil de viata, care in timp te ajuta sa iti mentii starea de spirit, tonusul si o sanatate de fier. Pe langa aceste beneficii, la fel ca si alte diete, Blue Zone te va ajuta sa ajugi la greutatea pe care ti-o doresti si sa te mentii in forma. Dieta Blue Zone ofera posibilitatea de a asimila toti nutrientii si vitaminele de care corpul are nevoie, te face sa renunti la alimentele procesare, pline de zahar, coloranti si arome artificiale. Acest plan alimentar poate fi benefic pentru oricine si este recomandat in special persoanelor supraponderale sau obeze.

Dieta Blue Zone va produce schimbari radicale in stilul de viata, avand in vedere ca presupune trecerea la o alimentatie bazata in proportie de cel putin 95% pe vegetale, iar acest lucru poate fi o provocare pentru multe persoane. Asadar, dieta este potrivita celor care pot face trecerea la acest stil de viata, care au rabdarea si ambitia de a renunta la vechile obiceiuri.

Pentru a te bucura in totalitate de efectele dietei Blue Zone este necesar sa faci sport, sa renunti la fumat si sa iti mentii sub control nivelul stresului.

Inainte de incepe acest plan alimentar pe care il urmeaza cei mai sanatosi oameni din lume este recomandat sa consulti un specialist in nutritie, pentru a te asigura ca esti pe drumul cel mai bun. In functie de istoricul medical si conditia fizica, specialistul iti poate spune daca dieta Blue Zone este sau nu benefica pentru tine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului