Dieta si nutritie

#alimentatie #longevitate #dieta centenarilor

Dieta centenarilor: iata cum poti sa traiesti 100 de ani!

Speranta de viata a populatiei globale, cu precadere in tarile dezvoltate, a crescut simtitor in ultimele decenii. In prezent, nu mai este surprinzatoare atingerea si depasirea varstei de 100 de ani, chiar daca numarul centenarilor din lume ramane deocamdata redus. Si s-ar parea ca toti cei care au atins ori depasit pragul unui veac de existenta au cel putin un secret in comun: o alimentatie sanatoasa. Iata care sunt secretele lor!


1. Alege dimensiunea corecta a portiilor de mancare

Nu doar ce pui in farfurie conteaza, ci si dimensiunea portiei - acesta este unul dintre marile secrete ale centenarilor. Toti cei care astazi au cel putin 100 de ani au traversat o varietate de perioade, chiar si unele in care hrana nu era disponibila la discretie, asa cum se intampla astazi.

Este lesne de inteles ca toti acestia sunt oameni cu o capacitate uimitoare de a se adapta, dar tot ei au invatat si o regula importanta: mesele mici si dese sunt mai sanatoase decat trei mese principale pe zi, dar foarte consistente.

Un alt secret pretios al centenarilor: nu manca niciodata pana te simti complet satul - senzatia de satietate se instaleaza abia la circa 5 minute dupa ce te-ai saturat, astfel ca risti sa mananci mai mult decat ai nevoie.


2. Legumele si fructele sunt un "must"

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Palermo, Italia, a studiat stilul de viata al centenarilor din satucele de munte ale Siciliei si a descoperit ca acestia aveau o alimentatie bogata in legume, fructe si cereale integrale, consumul de carne rosie, carbohidrati rafinati si dulciuri fiind foarte redus.

Dintre toate acestea, cele mai importante sunt legumele si fructele, o sursa vitala de antioxidanti si fitochimicale. De altfel, studiile au demonstrat in repetate randuri faptul ca dietele bogate in legume si fructe incetinesc procesul natural de imbatranire, previn efectele nocive ale radicalilor liberi si distrugerea celulara.

Ce fructe si legume ar trebui sa consumi, asadar, pentru a trai 100 de ani? Cele mai bune sunt legumele cu frunze verzi, dar si fructele de padure, cartofii dulci si fructele oleaginoase.


3. Micul dejun este, intr-adevar, cea mai importanta masa a zilei

Nu este un cliseu: expertii au dovedit, in repetate randuri, ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei! Iata si explicatia oferita de oamenii de stiinta: s-ar parea ca metabolismul este influentat de ritmul circadian al organismului. Cu alte cuvinte, momentele zilei in care servesti masa pot avea un impact covarsitor asupra felului in care organismul proceseaza hrana.

Atunci cand iei micul dejun in mod regulat, ai parte de beneficii precum un nivel scazut de insulina, glucoza si trigliceride de-a lungul intregii zile si, in consecinta, un risc redus de boli cronice precum cele cardiovasculare, cancer si diabet.


4. Consuma cat mai putin alcool

Nu in ultimul rand, longevitatea este asigurata de un consum minim de alcool, sustin oamenii de stiinta. De altfel, un studiu aparut in luna octombrie in "Alcoholism: Clinical & Experimental Research" a dezvaluit faptul ca persoanele care consuma cantitati mari de alcool si care fumeaza au parte de o imbatranire prematura a creierului (descresterea capacitatilor cognitive, scaderea vitezei de reactie si a capacitatii de a rezolva probleme etc.).

Sursa foto: nutritionsavvy.ca

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare