Dieta si nutritie

#sanatate #fitness #nutritie #dieta #metabolism #alimentatie sanatoasa

Descopera ce tip de metabolism ai si dieta perfecta pentru tine!

Probabil stiai deja ca exista o corelatie stransa intre succesul unei diete si metabolismul tau, insa te-ai intrebat vreodata cu adevarat cum functioneaza acesta? Afla ca exista trei tipuri de metabolism, care favorizeaza anumite obiceiuri si diete in detrimentul altora. Descopera care dintre cele trei tipuri de metabolism iti este specific si ce alimentatie ti se potriveste!

1. Metabolismul de tip A

Metabolismul de tip A este specific acelor persoane pentru care pare sa fi fost scris basmul "Sarea in bucate". Mai exact, posesoarele metabolismului de tip A iubesc alimentele si mancarurile bogate in sare, preferinta care se traduce prin neplaceri precum tensiunea arteriala marita si stari de anxietate frecvente.

Alte caracteristici ale acestui tip de metabolism sunt oboseala accentuata, resimtita adesea, si apetitul ridicat. Partea buna este ca persoanele cu un asemenea metabolism sunt, cel mai frecvent, prietenoase, vorbarete si foarte sociabile.

Ce ai de facut, daca ai un metabolism de tip A si iti doresti un stil de viata sanatos? Conform dr. Oz, organismul tau arde cu mai multa usurinta proteinele, asadar dieta ta ar trebui sa contina 50% proteine, 30% grasimi si 20% carbohidrati.

De unde iti extragi necesarul zilnic de proteine? Din carne (pui, vita, peste), oua si lactate (branza, iaurt, lapte - toate integrale).

2. Metabolismul de tip B

Vei sti ca metabolismul de tip B iti este specific daca, in loc sa ravnesti la alimente sarate, visezi mai mereu la prajituri, ciocolata, torturi si inghetata - cu alte cuvinte, alimentele dulci sunt tentatia careia nu ii poti rezista!

Metabolismul de tip B se mai caracterizeaza si printr-un apetit relativ scazut si apetenta pentru cofeina. In general, persoanele cu un astfel de metabolism sunt sensibile, dar foarte ambitioase si perseverente.

Ce dieta ar trebui sa adopti? Este important de stiut ca pofta ta necontenita de dulce se traduce printr-o nevoie mare de carbohidrati complecsi. Asadar, asigura-te ca respecti urmatoarele proportii in alimentatia zilnica: 70% carbohidrati, 20% proteine si 10% grasimi.

Tine la distanta kilogramele in plus si problemele de sanatate consumand cereale integrale, legume, fructe oleaginoase, orez brun, peste, lactate degresate si ceaiuri energizante, precum cel verde si cel negru.

3. Metabolismul de tip C

Trasaturile metabolismului de tip A si de tip B par sa nu ti se potriveasca? In acest caz, cel mai probabil ai un metabolism de tip C, cel mai echilibrat dintre cele trei existente.

O combinatie intre A si B, metabolismul de tip C se traduce printr-un apetit moderat, pofta moderata de sarat si de dulce, oboseala si stari de anxietate reduse ca intensitate.

Fiind vorba despre un metabolism echilibrat, la fel trebuie sa fie si alimentatia ta: 33% carbohidrati, 33% proteine si 33% grasimi.

Ce alimente ar trebui sa includa dieta ta zilnica? Din fericire, poti incerca orice, cata vreme nu abuzezi, de la carne rosie la alba, produse lactate (atat degresate, cat si integrale), paste fainoase, fructe oleaginoase etc. Mizeaza intotdeauna pe varianta sanatoasa - de exemplu, produse din faina integrala, nu alba - a alimentelor pe care le preferi astfel incat sa eviti surplusul de greutate si alte neplaceri.

Sursa foto: wikipedia.org

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare