Dieta si nutritie

# beneficii cereale # cereale sanatoase #cereale #sanatate

Cele mai sanatoase cereale! Tu le consumi?

Cerealele sunt esentiale pentru o dieta sanatoasa. Sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si elemente care sustin buna functionare a organismului. Acestea sunt principala sursa de energie pentru sistemul nervos, muscular, digestiv si sustin sanatatea organelor vitale. Totusi nu toate sortimentele de cerealele sunt la fel de valoroase. In rafturile magazinelor poti gasi o varietate mare de cereale: integrale, rafinate, cu gluten, fara gluten, cu zahar, cu adaos de sare, procesate sau macinate. Tu sti care sunt cele mai sanatoase? Care au cele mai multe benefici pentru organism? Cum sa le alegi pe cele mai bune pentru tine? Daca inca  nu ai raspunsuri clare la aceste intrebari citeste randurile de mai jos si vei descoperi care sunt cele mai sanatoase cereale.

 

Ce sunt cerealele?

Cerealele sunt seminte uscate, bogate in amidon, vitamine, minerale, fibre si alte elemente complexe benefice pentru organism. Cerealele sunt cele mai cultivate si mai  consumate alimente din lume si reprezinta cea mai valoroasa sursa de hrana si energie. In categoria cerealelor intra: graul, secare, ovazul, orezul, porumbul, orzul si sorgul. Tot in grupa cerealelor sunt incluse si quinoa, meiul si hrisca. Acestea sunt insa pseudocereale cu valoare nutritiva ridicata.

Care sunt cele mai valoroase cereale?

Orzul - este o planta intens cultivata in intreaga lume. Boabele marunte ale acestei plante sunt bogate in fibre, vitamine din familia B-urilor, potasiu, fier, beta glucan - un antioxidant important care reduce colesterolul si ajuta la intarirea sistemului imunitar. Orzul poate fi consumat in supe, salate sau alaturi de lapte si iaurt la micul dejun. Are gust placut si poate fi preparat in moduri variate. Este un furnizor important de energie pentru organism, de aceea nu trebuie ignorat. Orzul este totusi o cereala cu continut ridicat de gluten, daca esti una dintre persoanele cu sensibilitate la aceasta substanta este bine sa consumi cereale de orz cu precautie.

Quinoa - este o pseudo cereale originala din America de Sud. A captat si atentia romanilor in ultimul deceniu. Versatilitatea ridicata, usurinta de pregatire si valoarea nutritiva ridicata face ca micile seminte sa fie vazute ca izvor de sanatate pentru organism. Considerata un super aliment, quinoa este bogata in proteine, fibre, minerale, vitamine si acizi grasi esentiali. Poate fi preparata in cateva minute si asociata cu diferite alimente. Nu contine gluten, de aceea poate fi consumata si de persoanele care sufera de boala celiaca. 

Hrisca - este o cereala cu istorie in randul romanilor. Popularitatea acestia a scazut insa in perioada comunismului, datorita restrictiilor alimentare impuse de regimul socialist. Semintele plantei sunt bogate in elemente nutritive pentru organism. Cei mai importanti nutrienti care se gasesc in hrisca sunt calciul, magneziul, fosforul, potasiul, acidul folic si vitamina E. De asemena este o sursa importanta de fibre care sustine digestia si absorbtia. Ajuta la mentinerea greutatii corporale si ofera rezervele de energie pentru buna desfasurare a activitatilor cotidiene. Este un aliment care nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata, in plus este usor de gatit si are gust foarte bun.

Ovazul - este una dintre cele mai valoroase cereale din natura. Semintele ovazului sunt consumate din cele mai vechi timpuri in intreaga lume. Popularitatea ovazului  a crescut in ultimii ani, gratie interesului oamenilor pentru mancare sanatoasa. Semintele pot fi consumate sub diferite moduri, pot fi transformate in fulgi, tarate sau pur si simplu sunt fierte in apa sau lapte. Este bogat in minerale (mangan, fosfor, zinc, cupru, fier, magneziu) si vitamine (A, B1, B5, B9) si in macronutrienti care sustin buna functionare a organismului. Datorita compozitiei complexe, ovazul este considerat un aliment valoros pentru toate categoriile de varsta.

Secara - este o cereala asemanatoare cu graul, insa are o structura mai complexa, fiind mai bogata in proteine si fibre decat boabele de grau. Imbunatateste digestia si tranzitul intestinal, sustine buna functionare a inimii si a sistemului imunitar. Ca si alimentele mentionate anterior si secara imbunatateste activitatea organismului. Este o sursa valoroasa de macronutrienti si nu trebuie evitata.

Acestea sunt in opinia specialistilor cele mai sanatoase cereale si pseudo cereale care prin compozitia complexa sustin sanatatea. Sunt ideale pentru orice dieta normala dar si in curele de slabit. Sunt gustoase, se prepara usor si pot fi gasite in diferite combinatii. Tu pe care le consumi?

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.