Dieta si nutritie

#beneficii alimente congelate #mituri alimente congelate #alimente congelate

Alimente congelate sau alimente proaspete? Mituri pe care sa nu le mai crezi

Cu totii ne-am confruntat in ultima perioada cu provocari legate de cumpararea produselor alimentare si in acelasi timp, cu respectarea obligatiei de a sta acasa impusa de autoritati in urma pandemiei de COVID-19. Conform celor mai noi date, vanzarile de alimente congelate au crescut cu 78,8% fata de anul trecut, in conditiile in care multe familii s-au orientat catre disponibilitatea si convenabilitatea acestor produse. Aceasta crestere este atribuita proviziilor facute recent de consumatori in urma pandemiei COVID-19.

 

In timp ce pentru multe persoane alimentatia familiei ramane o prioritate, in special in aceasta perioada, se pune intrebarea daca alimentele congelate sunt la fel de nutritive precum alternativele “proaspete”. Raspunsul este ca ambele sunt sanatoase si cunoasterea informatiilor nutritionale este una dintre cele mai bune metode de a va asigura ca pregatiti mese sanatoase pentru familie.

Informatiile nutritionale de pe ambalaje va permit sa comparati diferite produse pentru a putea alege alimente nutritive potrivite. Puteti tine cont de factori precum caloriile, grasimile, proteinele si continutul de zahar ale diferitelor marci, ceea ce va ajuta sa luati decizii mai bune. Poate fi dificil sa intelegeti ce scrie pe eticheta produselor alimentare insa, daca va informati putin despre termenii inclusi pe eticheta unui produs alimentar, veti sti la ce trebuie sa va uitati.

Iata cateva mituri comune si adevaruri despre alimentele congelate:

Mit: Proaspat e mai bun decat congelat

Aceasta este o greseala frecventa. Ceea ce nu inteleg oamenii este faptul ca alimentele congelate, cum ar fi fructele si legumele, pot avea de fapt o valoare nutritionala mai mare decat alimentele proaspete. Aceste alimente sunt culese de obicei la maturitate si apoi procesate foarte curand dupa recoltare, ceea ce ajuta la pastrarea nutrientilor. Produsele proaspete au o durata de viata mai scurta din cauza timpului necesar pentru ambalare si livrare, fara sa mai vorbim de timpul cat stau in supermarket. Expunerea la aer, lumina si apa in magazin poate, de asemenea, sa duca la pierderea anumitor vitamine din produsul proaspat.

Mit: Toate alimentele congelate au continut ridicat de sodiu

Mai multi producatori alimentari incearca sa scada cantitatea de sodiu pentru a veni in intampinarea cererii din partea consumatorilor preocupati de sanatate. Cititi cu atentie eticheta inainte de a alege produsele. Cand cumparati legume congelate, alegeti-le pe cele fara adaos de sare sau sosuri sarate.

Mit: Toate alimentele congelate au un grad ridicat de procesare

Acest lucru este posibil sa fi fost adevarat in trecut, dar cu cat consumatorii sunt mai informati despre nutritie, producatorii incep sa iasa in fata cu o oferta de alimente mai putin procesate si mai aproape de starea lor naturala. Este mai usor in prezent, de exemplu, sa gasim mancare congelata care contine legume si cereale integrale. Din nou, citirea si intelegerea etichetei va va ajuta sa faceti alegerea corecta pentru voi si familia voastra.

Mit: Nu este bine sa se recongeleze produselor congelate

 Sa recunoastem. Oricat incercam sa ne planificam mesele, din cauza programului incarcat, planurile noastre se schimba brusc, ceea ce inseamna ca este posibil sa fim nevoiti sa punem carnea pe care am decongelat-o inapoi in frigider. Daca decongelarea a avut loc in frigider si nu la temperatura camerei - ceea ce nu este deloc recomandat - puteti pune carnea inapoi in frigider. Decongelarea alimentelor la temperatura camerei permite multiplicarea rapida a bacteriilor si poate conduce la toxiinfectii alimentare. Dar, cu toata sinceritatea, trebuie mentionat faptul ca recongelarea poate compromite textura si aroma alimentelor. Pentru rezultate mai bune, incercati sa utilizati carnea recongelata in mancaruri gatite la caldura umeda, cum ar fi supele si tocanitele.

Mit: Alimentele congelate expira

Conform FoodSafety.gov alimentele pastrate in permanenta la -18°C au o perioada de valabilitate nelimitata. Dar multe congelatoare de acasa nu ating temperaturi atat de mici si, de aceea, o perioada mai realista pentru pastrarea alimentelor congelate ar fi de 6-9 luni. Prin depozitarea alimentelor in ambalaje etanse sau vidate si sigilate, se elimina aerul din punga frigorifica astfel incat alimentele isi pastreaza calitatea.

De Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND – Sr. Director, Worldwide Nutrition Education, &Training in cadrul Herbalife Nutrition

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare