Boli

#pisica #caine #covietuire #par #blana #alergii #animale

Cum sa ai un animal daca esti alergic


Alergiile la animale sunt provocate de proteinele secretate de glandele pielii sau de depunerile acumulate in blana. Aceste proteine se numesc alergeni si gasesc in parul, pielea, urina, fecalele sau saliva animalelor. Se estimeaza ca aproximativ 15% dintre oameni prezinta alergii la animale, in conditiile in care aproximativ 70% au acasa un patruped .


Cele mai intalnite alergii sunt la pisici si caini, insa se pot dezvolta alergii si la alte animale cu blana cum sunt: porcusorii de guineea, hamsterii, iepurii etc.

Alergenii din blana sau saliva animalului se pot raspandi prin toata casa. Cand unul dintre acestia intra in contact cu pielea unei persoane alergice se va produce o reactie care se poate manifesta prin simptome precum: 

  • Stranut, congestii si secretii nazale ;
  • Mancarimi oculare si lacrimare;
  • Tuse, respiratie groaie;
  • Eczeme sau eruptii ale pielii.

Daca esti una dintre persoanele care sufera de alergii la animale, insa iti doresti unul, cel mai bine ar fi sa-ti iei o pasare sau cativa pesti.

Totusi, in cazul in care iti doresti cu ardoare un patruped sau iubitul/iubita tau/ta are deja unul si nu vrea sa renunte la el, trebuie sa stii ca il poti pastra, dar va trebui sa-ti schimbi stilul de viata si rutina zilnica.


Pasul 1. Consulta un doctor

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci in cazul in care ai alergie si vrei un animal este sa consulti un medic specialist. Acesta iti va spune cu siguranta daca prezinti alergii la animale sau la alti factori alergeni.

Noile medicamente descoperite in ultimii ani, fac posibila convietuirea cu animalele. Exista sprayuri nazale, antihistamine, decongestive sau picaturi pentru ochi care te pot ajuta sa scapi de simptomele alergiei.

Totodata, unele suplimente nutritionale si diverse plante ajuta la diminuarea reactiilor alergice. Printre ele se numara: Vitaminele A, B6, C si E, uleiul din seminte de in (care contine omega-3), ginko biloba etc.


Pasul 2. Tunde animalul

Daca esti alergic la blana animalului, cel mai bine ar fi sa il tunzi. Astfel, simptomele se vor diminua vizibil. Insa trebuie sa stii cu siguranta ca esti alergic la par si nu la saliva sau urina lui. Este indicat ca toaletarea animalului sa se faca la un salon specializat cu produse adecvate.


Pasul 3. Spala animalul saptamanal

Spalarea saptamanala va reduce din factorii alergeni, in special la cele care ies din casa, deoarece pot colecta in blana, foarte mult praf, polen, spori de mucegai etc. Foloseste un sampon pentru animale care nu usuca pielea.


Pasul 4. Apa distilata

Freaca zilnic blana animalului cu apa distilata. Aceasta ajuta la reducerea factorilor alergeni.


Pasul 5. Fa curatenie periodic

Aspira zilnic mocheta si covoarele din casa si spala gresia, parchetul sau linoleumul. Daca ai timp ar fi indicat sa stergi praful de pe mobila zilnic (daca nu, cel mult la trei zile).

Spala perdelele si draperiile lunar si schimba cel putin o data pe saptamana lenjeria de pat. In cazul in care ai animale de plus, spala-le lunar, deoarece pot retine cu usurinta alergenii.


Pasul 6. Inlocuieste vechile covoare si mochete

Inlocuieste covoarele si mochetele care atrag si retin parul cu parchet, gresie sau mochete de trafic intens, care pot fi curatate foarte usor, doar prin aspirare.


Pasul 7. Schimba aparatura electrocasnica

Schimba vechiul aspirator cu sac cu unul performant cu filtru cu apa, deoarece acesta retine aproximativ  90% din praful aspirat, spre deosebire de aspiratoarele clasice. De asemenea, este indicat sa alegi o masina de spalat cu functie de indepartare a parului de animale.


Pasul 8. Evita mobila cu burete

Canapelele sau alte corpuri de mobilier care contin bureti sau materiale asemanatoare trebuie evitate deoarece pot retine un numar mare de bacterii si alergeni.


Pasul 9. Nu dormi cu animalul

Desi iti face mare placere sa dormi cu el ar fi bine sa te dezobisnuiesti de acest obicei. De asemenea, patrupedul ar fi bine sa aiba accesul restrictionat in dormitor, mai ales daca este vorba de dormitorul unui copil alergic.


Pasul 10. Ai grija de igiena ta

Spala-te pe maini de fiecare cand te joci cu patrupedul tau. Tine prosoapele de baie intr-un loc sigur, pentru ca animalul sa nu ajunga la ele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului