Boli

#tantari #intepaturi #tratament #piele #alergie #sistem imunitar #prevenire

Atentie la intepaturile de tantari!

Roseata, umflatura si senzatia de mancarime sunt simptomele care apar de fiecare data cand un inteapa pielea. In timpul ciupiturii, femela tantar   - pentru ca doar femelele inteapa -nu doar extrage sange, ci isi injecteaza saliva. Aceasta contine un anticoagulant care neutralizeaza plachetele sangvine pentru ca sangele sa ramana lichid si sa nu infunde trompa insectei.

In urma injectarii salivei, sistemul imunitar reactioneaza.  Aceasta provoaca o reactie imediata a mastocitelor, celule specializate situate in patura inferioara a pielii. Aceste celule secreta histamina, principalul mediator al alergiilor de tip 1. Intre 30-60 de secunde apare senzatia neplacuta survenita in urma intepaturii, care dispare insa dupa eliberarea histaminei.

Alergii cu efect imediat sau intarziat

Exista alergii care apar imediat la intepaturile de tantari. Reactiile alergice imediate sunt adesea de tipul inrosirii locale care se manifesta printr-o umflatura care se poate intinde de la 3 pana la 12 cm si care poate persista 24 de ore.
La inceput, aceasta reactie este dificil de diferentiat fata de un fenomen histaminic obisnuit, legat de o reactie toxica normala. Totusi, in cazul unei alergii, pruritul devine intens si iritatia poate dura chiar cateva zile. Uneori, edemul poate fi insotit si de o vezicula si este mai dificil daca apare la nivelul fetei. Este posibil sa apara chiar reactii anafilactice.

In afara de aceste reactii alergice imediate, exista si reactii alergice cu efect intarziat. Veziculele sunt atunci inchise, puternic pruriginoase, uneori hemoragice sau chiar necrotice. Aceste reactii pot dura de la doua –trei zile, pana la cateva saptamani. In cazul copiilor, eruptia este mai puternica si poate fi insotita de leziuni persistente, adesea suprainfectate prin scarpinat.  

Tratament de urgenta

In caz de intepatura si de reactie inflamatorie mai puternica se recomanda dezinfectarea zonei locale cu comprese cu alcool medicinal. Administrarea corticoizilor locali, tinand cont de precautiile care se impun in special la niveul fetei, este recomandata in cazul reactiilor inflamatorii extinse sau eczematice.

Medicamentele anti-pruriginoase si anti-histaminice locale trebuie evitate pentru ca poate exista riscul aparitiei unei reactii alergice. Uneori, este posibila chiar administrarea de antibiotice in cazul in care se depisteaza o suprainfectie.
Tratamentul reactiilor anafilactice se bazeaza pe injectii intramusculare sau sub-cutanate cu adrenalina.

Masuri de prevenire a intepaturilor de tantari

  • Poarta haine care acopera o mare parte din corp. Peste 40 % dintre intepaturi au loc in zonele expuse, neacoperite.
  • Utilizeaza repulsive care indeparteaza insectele. Exista produse special concepute pentru a fi pulverizate pe haine sau piele, care se evapora lent, oferind astfel o protectie pe termen lung impotriva tantarilor. De asemenea, exista plasturi care contin o substanta activa pentru indepartarea insectelor, fara sa le omoare. Se aplica pe hainele adultilor, cat si ale copiilor.
  • Foloseste aparate cu ultrasunete impotriva tantarilor. Cu o simpla apasare pe buton, aparatul incepe sa emita ultrasunete pe care urechea umana nu le percepe dar care alunga tantarii. In functie de sursa de energie pe care o utilizezi, poti alege un , de camera, alimentat cu baterii obisnuite, sau un model de exterior care poate fi alimentat la bateria de la masina.
  • Plasele de protectie. Exista mai multe tiprui de plase, insa cele mai fiabile sunt cele din fibre de sticla. Acestea pot fi montate atat la ferestre, cat si la usi si se intretin foarte usor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului