Boli

#diabet #diabet zaharat #diabet gestational #organism #insulina #glucoza #boala #obezitate #hiperglicemie

Cum sa recunosti diabetul

Orice forma de diabet nedepistata la timp poate  da complicatii severe pentru organism. De aceea, este important ca aceasta maladie sa fie diagnosticata timpuriu pentru a putea fi tratata corespunzator. Diabetul se caracterizeaza prin cresterea nivelului de glucoza din sange ( hiperglicemie ).

Cum apare diabetul?

Maladia se instaleaza in momentul in care pancreasul nu produce insulina suficienta sau cand organismul nu-si poate utiliza eficient propria insulina produsa. Pentru a putea patrunde in celule unde este folosita drept combustibil, glucoza are nevoie de insulina - hormon secretat de pancreas. In momentul in care organismul nu detine acest hormon sau cand nu-l poate folosi pentru a transforma glucoza in energie, se instaleaza boala.

Exista mai multe tipuri de diabet: diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent), diabetul de tip 2 ( noninsulino-dependent), diabetul gestational, diabetul secundar determinat de unele boli endocrine (cum este pancreatita, de exemplu), diabetul insipid (excretia unor mari cantitati de urina foarte diluata) etc.  

6 pasi pentru a recunoaste diabetul

Pasul 1. Diabetul de tip 2 este forma cea mai comuna de boala. Aproximativ 90% dintre diabetici sufera de acest tip de diabet. Afecteaza in general, persoanele cu varste peste 45 de ani, dar in ultima perioada din ce in ce mai multi tineri. Organismul acestora nu-si poate utiliza eficient propria insulina.

Diabetul de tip 2 este o afectiune genetica insa se poate declansa si la anumite persoane, considerate cu risc crescut de imbolnavire: obezitate, sedentarism. Din pacate, acest tip de diabet se depisteaza foarte greu.

Pasul 2. Diabetul de tip 1 (pancreasul care produce insulina intr-un mod insuficient) este o forma mai putin intalnita. Acesta afecteaza in jur de 10 % dintre cazuri. Cei care sufera de diabetul de tip 1 sunt in special copiii si tinerii (mai este denumit si diabetul juvenil). Boala implica un tratament injectabil cu insulina, altfel pacientul nu poate supravietui. Diabetul de tip 1 nu este ereditar.

Pasul 3. Diabetul gestational este o hiperglicemie depistata pentru prima data in timpul sarcinii. Din cauza manifestarii reduse a bolii, la fel ca in cazul diabetului de tip 2, diabetul gestational este mai degraba depistat in urma controalelor medicale prenatale, decat in urma simptomelor.

Pasul 4. Semnele care te pot alerta cu privire la aceasta afectiune sunt: sete foarte mare pe parcursul noptii, oboseala accentuata, slabiciune fizica, cresterea cantitatii urinei si a frecventei urinarilor. In cazul diabetului de tip 2 aceste simptome sunt foarte putin pronuntate. De aceea, de cele mai multe ori, boala ajunge sa fie diagnosticata dupa mai multi ani de la aparitia ei, atunci cand exista deja complicatii.

Pasul 5. Dupa instalarea bolii, bolnavul prezinta simptome precum: diminuarea vederii, cicatrizarea lenta a ranilor, infectii urinare si cutanate repetate sau greu de tratat.

Pasul 6. Persoanele cu varsta de peste 45 de ani dar si cele cu risc crescut de imbolnavire (cei care au in familie bolnavi de diabet 2, hipertensivii, femeile cu diabet gestational , obezii) trebuie sa-si verifice glicemia o data la 3 ani,  pentru a vedea daca aceasta este in limitele normale (pragul superior 110mg/dl).

Riscurile frecvente ale diabetului

Pe termen lung, diabetul poate provoca afectiuni ale inimii, ale vaselor de sange, ale ochilor, ale rinichilor si ale nervilor.

  • Retinopatia diabetica: este una dintre cauzele importante ale orbirii si este provocata de leziuni ale vaselor de sange din zona retinei (hemoragii in coprul vitros). 90% dintre diabetici prezinta de-a lungul vietii afectiuni oculare de diferite grade, o parte dintre acestia pierzandu-si complet vederea;
  • Neuropatie diabetica: sunt leziuni nervoase cauzate de diabet, de care sufera in jur de 50% dintre diabetici. Simptomele frecvente ale acestei afectiuni sunt: furnicaturi si dureri la nivelul mainilor si picioarelor, slabiciune puternica a corpului etc. Asociata cu o circulatie sangvina defectuoasa, neuropatia creste riscul ulcerului la picioare, putand necesita chiar amputarea membrului bolnav;
  • Insuficienta renala: intre 10-20% dintre diabetici mor din cauza unei insuficiente renale;
  • Cardiopatie si accident vascular cerebral.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului