Frumusete & Ingrijire

#ten #piele #ingrijire

Cum sa evitam imbatranirea tenului

Stilul de viata haotic, noptile pierdute, consumul de alcool, tabagismul sau dietele calorice sunt factori care isi lasa amprenta asupra tenului nostru. Ridurile, liniile fine si aspectul neingrijit fac parte din procesul de imbatranire prematura a tenului. Exista insa cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a intarzia aparitia acestora.
 

Protejeaza-te de razele soarelui
 

In zilele noastre, soarele este dusmanul direct al pielii. Cu toate acestea, soarele este cea mai importanta sursa de energie pentru minte si corp. soarele ajuta si la hidratarea tenului. Este cea mai buna sursa de vitamina D, care este necesara pentru absorbtia calciului in oase. Medicii recomanda bai de soare de 15 minute in fiecare zi. Astfel pielea va absorbi necesarul zilnic de vitamina D. Tot medicii recomanda evitarea expunerii prelungite la soare. De asemenea, in timpul bailor de soare trebuie sa se foloseasca creme si lotiuni cu factor de protectie solar.

Persoanele cu tenul deschis sunt cele mai sensibile la razele daunatoare ale soarelui. Trebuie astfel sa foloseasca creme cu factor de protectie ridicat. De asemenea, medicii interzic expunerea la soare in momentele de stres, suparare, furie sau foame. Acesti factori emotionali produc cresterea temperaturii corpului, ceea ce duce la o piele mai sensibila in fata razelor solare. In aceste momente este bine sa porti palarii si ochelari de soare.
 

Evita chimicalele din produsele cosmetice
 

Cantitatile mari de chimicale din produsele cosmetice pot irita pielea. Aceastea pot provoca eczeme, mancarimi sau uscarea tenului. Substantele antibacteriale din anumite produse cosmetice distrug bacteriile si virusii, insa in acelasi timp distrug si enzimele naturale care hidrateaza tenul. Ca rezultat, tenul devine mult mai sensibil. De asemenea, si aromele sintetice din produsele cosmetice pot irita pielea. Acestea pot cauza si alergii puternice. Atunci cand cumperi produse cosmetice, evita-le pe cele care contin sulfati. Alege produsele cu ingrediente naturale. Acestea ajuta la echilibrarea PH-ului si hidrateaza tenul.

De asemenea, evita si consumul de produse cu aditivi, conservanti sau chimicale. Aceste substante sunt acumulate la nivelul ficatului si al rinichilor si sunt eliminate de cele mai multe ori prin piele. Combinatia de substante toxice si transpiratie este si ea extrem de daunatoare pentru piele. Este indicat astfel sa consumi produse organice, neprocesate. O alta sursa de chimicale poate fi apa pe care o bei. Apa cu clor sau pesticide cauzeaza dezechilibre majore la nivelul pielii. Este astfel indicat sa cumperi apa imbuteliata, care sa nu contina chimicale. 
 

Mananca in functie de tipul de piele
 

Pentru a sti care sunt alimentele potrivite pentru tine, trebuie sa determini mai intai care este tipul tau de ten. Astfel, tenul uscat este subtire, delicat si usor rece la atingere. Tenul sensibil este moale, cald si reactioneaza imediat la factorii din mediul inconjurator. Tenul gras nu are multe riduri, imbatraneste mai greu. Este gros, uleios, palid, moale si rece.

Daca ai ten uscat este indicat sa consumi produse calde, cremoase, legume verzi. Pentru tenul sensibil sunt benefice alimentele amare sau dulci, sucurile de fructe si legume. Trebuie evitate mancarurile condimentate sau iuti. Cei cu tenul gras trebuie sa consume alimente calde, cu un continut caloric scazut. Sunt recomandate mancarurile condimentate cu piper, coriandru sau chimen.
 

Alunga stresul
 

Exista trei tipuri de stres, care influenteaza pielea in diferite moduri. Stresul mental cauzeaza uscarea pielii, ceea ce duce la imbatranirea prematura. Tenul este mai predispus la aparitia ridurilor si a liniilor fine. Stresul emotional are si el influente asupra tenului. Acesta se irita, este sensibil la soare si mai predispus la aparitia acneei. Stresul fizic duce si el la uscarea si descuamarea tenului. Este indicat astfel sa eviti stresul. Incepe prin a bea in fiecare seara, inainte de culcare, o cana de ceai fierbinte, cu lamaie. Detaseaza-te de la problemele zilnice si lasa ceaiul sa isi faca efectul binefacator.
 

Curata si exfoliaza delicat tenul
 

Fiecare tip de piele are nevoie de curatare. Daca ai tenul gras este indicat sa faci acest lucru mult mai des. Foloseste produse cosmetice potrivite tenului tau. Evita insa excesul de produse care vor usca prea tare tenul. Este indicat sa faci bai de aburi, care vor curata in profunzime porii si iti vor lasa tenul curat si hidratat. Toate tipurile de ten trebuie exfoliate o data pe saptamana, cu produsele potrivite. Este indicata evitarea produselor cosmetice prea abrazive sau cele care usuca pielea excesiv.
 

Hidrateaza-te, atat la interior, cat si la exterior
 

Pentru un ten sanatos este indicat ca intreg corpul sa fie bine hidratat. Un organism sanatos va arata ca atare si la exterior. Bea multa apa in care sa adaugi si diferite condimente, felii de lamaie sau castravete. In acest fel, apa este mult mai usor absorbita si transportata catre piele. In sezonul rece este indicat sa consumi cat mai multe lichide calde. In acest mod, toxinele sunt mult mai usor eliminate din organism. Supele, sucurile de fructe sau legume sunt foarte hranitoare pentru toate tipurile de ten. De asemenea, nu trebuie evitate nici grasimile naturale, precum uleiul de masline. Consumat in cantitati moderate, acesta ajuta la hidratarea pielii.

Masajul cu uleiuri si lotiuni hidratante este de asemenea esential pentru o piele tanara si sanatoasa. In timpul dusului foloseste manusi speciale care sa exfolieze pielea. Astfel, dupa dus, substantele nutrivite din uleiurile de masaj vor patrunde mult mai usor in piele, lasand-o matasoasa si hidratata.
 

Consuma fructe si legume
 

O dieta echilibrata, bazata pe legume si fructe este esentiala pentru un ten sanatos si tanar. Consuma cantitati mari de legume verzi, stafide, pere, mere, rodii, morcovi, cirese. Din dieta ta nu trebuie sa lipseasca nici spanacul, rosiile si ardeii. Pentru un ten tanar si radiant este indicat sa introduci in alimentatie si cereale integrale, peste, ceai verde si produse lactate cu un continut mic de grasime.

Totodata, cercetatorii au ajuns la concluzia ca anumite alimente au proprietati antiimbatranire. Astfel, cei care vor sa isi mentina tineretea pentru un timp indelungat trebuie sa consume avocado, fructe de padure, praz, usturoi. De asemenea, consumul moderat de nuci, migdale si seminte este benefic pentru sanatatea tenului. Este indicat sa consumi fructe si legume proaspete. Evita alimentele procesate, congelate, care contin chimicale si aditivi.
 

Ia suplimente de vitamine
 

Pentru un ten tanat si sanatos, suplimentele de vitamine sunt un ajutor de necontestat. Vitamina A reduce efectele negative ale soarelui si ajuta la prevenirea cancerului. Vitamina C contine antioxidanti care lupta cu radicalii liberi. Vitamina D previne imbatranirea prematura si reface structura celulelor. Vitamina E previne distrugerea celulelor si contine cantitati importante de antioxidanti.
 

Foloseste creme antiimbatranire
 

Produsele cosmetice antiimbatranire ajuta la reducerea liniilor fine si a ridurilor. Aceste produse trebuie folosite dupa varsta de 30 de ani. Cremele antiimbatranire ajuta la repararea structurii celulelor. Strimuleaza producerea de colagen, care ajuta la elasticitatea pielii . Tenul devine astfel mai ferm si luminos. Produsele antiimbatranire contin vitamine si antioxidanti care hranesc pielea si neutralizeaza radicalii liberi.
 

Renunta la fumat
 

Fumatul este un factor important care duce la imbatranirea prematura a tenului. Acest obicei daunator duce la accelerarea aparitiei ridurilor si a liniilor fine. De asemenea, pielea capata o culoare galbuie si devine uscata, terna. Fumatul goleste organismul de vitamina C care este un ingredient important pentru piele. Fumatul este la fel de daunator pentru piele precum expunea excesiva la razele ultraviolete.
 

Fa miscare
 

O viata sedentara contribuie la imbatranirea prematura a tenului. Exercitiile fizice ajuta la tonifierea muschilor si la circulatia sangelui. Pe langa beneficiile aduse fizicului tau, exercitiile fizice vor avea un impact si asupra tenului tau. Pielea devine mai ferma, mai elastica si mult mai radianta. De asemenea, exercitiile fizice ajuta la eliberarea chimicalelor care ajuta organismul sa faca fata mai usor perioadelor de stes.
 

Ai grija la consumul de alcool
 

Alcoolul contribuie la imbatranirea prematura a tenului. Vasele de sange din piele se dilata, astfel ca sangele circula mult mai aproape de suprafata tenului. In timp, aceste vase de sange se distrug, dand pielii un aspect imbatranit. De asemenea, alcoolul deshidrateaza tenul si ii confera un aspect neingrijit. Un pahar de vin rosu, baut ocazional, este sufiecient pentru organismul uman. Evita consumul de lichioruri si tarii.
 

Protejeaza-te impotriva frigului
 

Expunerea la temperaturi scazute si vant are un impact negativ asupra tenului. Acesta devine uscat si ridat. Este indicat ca in sezonul rece sa folosesti creme hidratante, care sa te fereasca de factorii negativi. De asemenea, trebuie sa te hidratezi si atunci cand esti in casa. Camerele mul prea incalzite pot usca tenul. Este astfel indicat sa folosesti umidificatoare.
 

Odihneste-te suficient
 

Somnul este o alta metoda prin care poti preveni imbatranirea prematura. Un somn odihnitor de 7- 8 ore pe noapte este suficient pentru mentinerea unui ten tanar. In timpul somnului, tenul se regenereaza, este mult mai moale si absoarbe mult mai usor vitaminele si nutrientii din cremele pe care le folosesti. De asemenea, in timpul zilei redu cantitatile de bauturi energizante sau pe baza de cofeina, evita sa mananci cu cel putin doua ore inainte de somn si incearca sa dormi la aceeasi ora in fiecare zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare