Dieta si nutritie

#prajire #ulei de masline #masline #ulei

Uleiul de masline, aurul lichid al sanatatii

Uleiul de masline este utilizat de foarte mult timp atat pentru prepararea mancarurilor, cat si ca produs de frumusete. Plin de vitamine, minerale si de proteine, acest ulei pretios surprinde prin proprietatile sale fortifiante si revigorante.

 

Uleiul virgin de masline, gratie modalitatii sale de extragere prin presare la rece, detine o serie de particularitati care ii ofera calitati terapeutice. Este bogat in antioxidanti (precum vitamina E si polifenoli) care permit prevenirea bolilor cardiovasculare si imbatranirea.

Mai mult decat atat, este bogat in acizi mono-nesaturati care, contrar acizilor grasi saturati (prezenti in carne, branza, unt etc) reduc nivelurile colesterolului „rau”, cel care risca sa astupe vasele sanguine. Acesta mai contin in particular o serie de acizi care stimuleaza producerea bilei si asigura o buna functionare a digestiei. Tolerat foarte bine de stomac, uleiul de masline ajuta la tratarea ulcerului si a gastritei, la prevenirea bolilor de inima, a cancerului de san si de colon.

Protectie pentru inima

Studii medicale recente au fost facute asupra uleiului de masline care se pare ca ar permite asigurarea unei vieti mai bune, pe o perioada mai lunga de timp. Continutul sau bogat in antioxidanti confera uleiului de masline efecte protectoare impotriva bolilor cardiovasculare. Pana in prezent, beneficiile uleiului pentru sanatatea inimii erau in principal atribuite continutului in acizi grasi monosaturati.

O echipa de cercetatori a recrutat 200 de oameni din sase orase europene . Ei le-au cerut participantilor la studiu sa inlcuiasca pe o perioada de sase saptamani, toate grasimile din alimentatie prin doze zilnice de 25 ml de ulei de masline. La sfarsitul studiului, cercetatorii au constatat ca introducerea in alimentatie a uleiului de masline a dus la antrenarea cresterii colesterolului „bun”, ceea ce s-ar traduce printr-o reducere cu 3% a riscului de imbolnavire al maladiilor cardiovasculare.

Ideal pentru prajit

Uleiul de masline este mult mai bun pentru prepararea mancarii prin prajire , fata de celelalte uleiuri si poate fi refolosit de pana la cinci ori. Nu suporta modificari de structura atunci cand este incalzit si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri.

Are punctul de fum (de ardere) la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit - 180 grade Celsius. La aceasta temperatura, grasimile care au un punct de fum mai scazut se descompun si devin toxice.

Ingrijeste-ti corpul cu ulei de masline

Unghii. Pentru a-ti fortifica unghiile, introdu-le timp de 10 minute in ulei de masline caldut, o data pe saptamana. Acestea vor deveni mai putin casante, iar cuticulele se vor reduce.

Maini. Daca aveti mainile uscate, inrosite sau deshidratate, incalziti putin ulei intr-un bol la cuptorul cu microunde. Timp de 15-20 de minute tineti-le in acest bol, dupa care scoteti-le si spalati-va in mod obisnuit. Pielea va deveni mai catifelata si mai matasoasa.

Bust. In cazul in care v-au aparut vergeturi pe sani sau pielea acestora s-a ridat, aplicati-va comprese cu ulei de masline cu ajutorul unei manusi de baie. Lasati sa actioneze 5-10 minute si curatati.

Coate uscate si rugoase. Pentru a „imblanzi’ pielea coatelor, taiati o lamaie in doua si stoarceti sucul peste putin ulei de masline si inmuiati-va coatele in aceasta solutie timp de zece minute.

 

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare