Boli

#detartraj #curatare #dinti #dantura

Detartrajul cu ultrasunete

Detartrajul cu ultrasunete este o metoda noua de curatare a dintilor fara a cauza durere. Pentru multe persoane, detartrarea dintilor este o tortura, cavitatea bucala fiind o zona foarte sensibila. Inainte de introducerea ultrasunetelor, curatarea dintilor se facea manual, cu diverse instrumente care puteau rani dintii.

Placa bacteriana reprezinta principala cauza a aparitiei cariilor si afectiunilor paradontale. Tartrul reprezinta placa bacteriana mineralizata. Aparitia tartrului este favorizata de numerosi factori printre care si lipsa unei igiene orale corecte. Bacteriile care se acumuleaza sub gingie produs enzime, care distrug dintele. Pentru a evita aparitia bolilor paradontale este necesara indepartarea tartrului.
 

Cum se realizeaza detartrajul cu ultrasunete
 

Detartrajul cu ultrasunete indeparteaza tartrul de pe dinti si de sub gingii . Reduce numarul bcateriilor, prevenind astfel aparitia bolilor paradontale. Acest tip de detartraj se realizeaza cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acest aparat are forma unei baghete cu un varf care produce vibratii ultrasonice. Actiunea ultrasonica este completata de actiunea de curatare a apei, care indeparteaza reziduurile. Atunci cand este indreptat catre suprafata dintelui, varful aparatului produse vibratii care sparg tartrul si placa bacteriana.

Aceste vibratii ultrasonice sunt utile si pentru indepartarea calculilor dentari. Apa curata apoi dintii si cavitatea bucala, indepartand toate sedimentele. In timpul detartrajului nu vei simti vibratiile produse de aparat, insa dintii vor deveni mult mai curati, lucru pe care il vei simti dupa incheierea sesiunii de detartraj. Detartrajul cu ultrasunete nu afecteaza structura dintelui, precum in cazul detartrajului manual.
 

Potrivit pentru pacientii cu afectiuni gingivale
 

Pentru persoanele cu afectiuni gingivale, detartrajul cu ultrasunete este una dintre cele mai bune solutii pentru curatarea profesionala a dintilor. Detartrajul manual nu este posibil atunci cand suferi de afectiuni ale gingiilor. Prin folosirea aparatului cu ultrasunete, stomatologul poate ajunge in zone mai putin accesibile, indepartand cu succes tartrul si depunerile de bacterii, fara a vatama dintele.

Persoanele cu afectiuni gingivale se confrunta cu numeroase probleme. Dintii sunt mai slabiti, iar gingia nu le ofera siguranta de care au nevoie. Prin detartrajul cu ultrasunete dintele nu suporta nicio presiune, ramanand astfel intact.
 

Beneficiile detartrajului cu ultrasunete
 

Detartrajul cu ultrasunete este folosit pentru a indeparta tartrul de pe dinti si de sub gingii, petele colorate de pe suprafata smaltului. Acest timp de curatare a dintilor este mult mai eficient decat cel realizat manual si mai putin traumatizant pentru dinti si gingii. Indeparteaza depozitele bacteriene si este mult mai usor tolerat de catre pacienti. Datorita traumatismului redus, detartrajul cu ultrasunete este indicat persoanelor care sufera de hemofilie sau parandontite.

De asemenea, detartrajul cu ultrasunete se realizeaza mult mai rapid decat cel manual. Varful aparatului poate ajunge si sub gingie, de unde va indeparta tartrul si placa bacteriana. Detartrajul cu ultrasunete previne aparitia gingivitelor si a afectiunilor paradontale. Prin aceasta metoda de curatare se pot indeparta si petele de pe dinti, provocate de cafea, ceai sau nicotina, care nu pot fi indepartate manual.

Detrartrajul cu ultrasunete nu este dureros, iar in timpul realizarii nu trebuie efectuata anestezie. Aceasta procedura nu foloseste substante chimice care sa deterioreze dintele sau gingia.
 

Riscurile detartrajului cu ultrasunete
 

In functie de intensitatea vibratiilor folosite de catre aparat, in timpul detartrajului poate aparea o usoara senzatie de durere. Aceasta sensibilitate poate persista cateva zile, in special la contactul cu alimente reci sau dulci. De asemenea, vibratiile puternice pot cauza desprinderea unor mici fragmente de smalt . Este astfel indicat ca in timpul acestui procedeu sa atentionezi medicul stomatolog.

Detartrajul cu ultrasunete este contraindicat persoanelor cu afectiuni contagioase, copiilor mici si bolnavilor cardiaci care poarta stimulator cardiac. De asemenea, si pentru persoanele care prezinta reflez de voma exagerat sau cu probleme psihice majore detartrajul cu ultrasunete este contraindicat.
 

Cand ai nevoie de detartraj cu ultrasunete
 

Detartrajul dentar trebuie efectuat o data la 6 luni. Pentru fumatori aceasta procedura trebuie realizata la 3 luni. De asemenea, trebuie sa iti detartrezi dintii daca prezinti acumulari importante de tartru. In timp, bacteriile din placa bacteriana formeaza depozite de calculi, care duc la erodarea dintelui si eventual pierderea acestuia. Periajul zilnic nu rezolva aceasta problema, fiind astfel indicat sa apelezi la curatarea profesionala.

Daca suferi de afectiuni paradontale este indicat sa iti detartrezi dintii regulat. Detrartrajul cu ultrasunete este folosit pentru a indeparta calculii dentari care se afla sub gingii. Bacteriile acumulate sub gingii formeaza in timp calculi care ataca atat gingiile, cat si dintii. Acest lucru duce la caderea dintilor.
 

Care sunt costurile detartrajului cu ultrasunete
 

In cabinetele din Romania, detartrajul cu ultrasunete se poate realiza atat pentru un singur dinte, cat si pentru intreaga arcada. Pretul pentru intreaga cavitate bucala variaza intre 150 si 250 de lei. Intregul procedeu poate dura 60 de minute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare