Boli

#rozacee #acnee #piele #ten

Ce trebuie sa faci cand ai rozaceea

Rozaceea este o afectiune a pielii care afecteaza adultii, in special femeile. Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt inrosirea obrajilor, nasului, fruntii si a barbiei si aparitia unor mici bubite, asemanatoare acneei. Tratamentele cu creme sau antibiotice, dar si o ingrijire zilnica adecvata reduc simptomele si semnele rozaceei.
 

Ce este rozaceea
 

Rozaceea este o afectiune a pielii care afecteaza adultii. Aceasta afectiune poate afecta si ochii. Cauzeaza inrosirea pielii si uneori si bubite rosii. Aceasta problema a tenului afecteaza in special femeile cu ten foarte deschis.

Lasata netratata, rozaceea se inrautateste in timp. De cele mai multe ori, rozaceea poate fi confundata cu alte afectiuni ale pielii precum alergii sau eczeme. Rozaceea apare de obicei in centrul obrajilor, pe nas, frunte si barbie.

Rozaceea este o boala cronica, care nu se vindeca. Prin tratament regulat se reduc insa semnele si simptomele acestei afectiuni. Rozaceea nu este insa contagioasa sau infectioasa. Nu se transmite prin contact cu pielea sau prin inhalatie. Rozaceea nu este o boala periculoasa si se trateaza cu ajutorul medicamentelor.
 

Simptomele rozaceei
 

Rozaceea incepe cu inrosirea treptata a obrajilor, nasului, fruntii si a barbiei. Pe masura ce afectiunea progreseaza, simptomele se inrautatesc, astfel ca roseata de pe fata devine persistenta. In cazuri avansate de rozacee, pe fata pot fi vizibile si numeroase vase de sange, in special in zona nasului. De asemenea, pot aparea si numeroase bubite, asemanatoare acneei.

Umflarea nasului, asprirea tenului in zona fruntii si a barbiei sau inrosirea si uscarea ochilor sunt alte simptome care insotesc rozaceea. Aceasta afectiune nu se vindeca de la sine. Poate dura si ani de zile, iar netratata se inrautateste.
 

Cauzele rozaceei
 

Cauza aparitiei este necunoscuta, insa specialistii cred ca apare in urma unei combinatii intre factorii genetici si cei din mediul inconjurator. Exista insa numerosi factori care agraveaza rozaceea prin accelerarea circulatiei sangelui catre suprafata pielii.

Printre factorii declanstori ai acestei afectiuni se numara alimentele si bauturile fierbinti, alimentele picante, alcoolul, temperaturile extreme, soarele, stresul, exercitiile fizice solicitante, baile fierbinti sau medicamentele care dilata vasele de sange.

Rozaceea poate fi cauzata si de reactiile anormale ale sistemului imunitar care duc la inflamarea pielii. Rozaceea este si o boala genetica. De asemenea, folosirea pe termen lung a cremelor cu steroizi poate cauza rozacee.
 

Factori de risc pentru rozacee
 

Simptomele rozaceei apar in general in jurul varstei de 30 de ani. Femeile sunt mult mai afectate de aceasta boala decat barbatii. Cu toate acestea, formele de rozacee sunt mult mai severe in cazul barbatilor.

Persoanele cele mai sensibile sunt cele care au tenul deschis. De asemenea, femeile aflate la menopauza sunt mai supuse riscului de aparitie a acestei boli.
 

Ce trebuie sa eviti cand ai rozacee


Chiar daca rozaceea nu se manifesta la fel pentru toata lumea, exista anumiti factori comuni, care agraveaza situatia. Evitarea acestor factori ajuta la reducerea simptomelor. Fumatul, alimentele picante, bauturile fierbinti si alcoolul cauzeaza rozacee si trebuie evitate.

Expunerea la soare si la temperaturi extreme trebuie limitata pe cat posibil. Vinul rosu si ciocolata sunt alte alimente pe care trebuie sa le eviti atunci cand suferi de rozacee.

Alte alimente pe care sa le eviti:

  • produse lactate precum iaurtul, smantana sau branza
  • sos de soia
  • vinete
  • avocado
  • spanac
  • citrice
  • rosii
  • banane
  • stafide.


Persoanele cu rozacee trebuie sa evite si medicamentele cu steroizi, cortizon, vasodilatatoarele. De asemenea, trebuie evitate si produsele cosmetice exfoliante.
 

Cand sa mergi la medic
 

Rozaceea este o boala care poate dura ani intregi, daca nu este tratata. Este astfel indicat sa mergi la medicul specialist imediat ce descoperi simptome neobisnuite. Cremele prescrise de medic controleaza aceasta afectiune.

Nu este recomandat sa aplici creme sau lotiuni pentru acnee, acest lucru agravand situatia. Este indicat sa mergi de urgenta la medicul specialist daca ai probleme cu ochii, precum mancarimi sau roseata.
 

Cum se trateaza rozaceea
 

Exista numeroase tratamente pentru rozacee, in functie de severitatea acestei afectiuni. Printre cele mai intalnite tratamente se numara produsele de curatare antibacteriale, cremele, antibioticele si, in cazuri severe, tratamentele cu laser.

Medicul de specialitate este singurul care iti poate prescrie tratamentul potrivit.
 

Remedii naturale pentru rozacee
 

Pe langa tratementele medicamentoase, rozaceea poate fi tratata si cu o serie de creme naturale din plante. Cele mai recomandate produse naturiste sunt cele pe baza de aloe, musetel, ceai verde, macese sau otet de mere.

Rozaceea mai poate fi tratata si cu creme pe baza de zinc, seleniu si vitamina B. Inainte de a incepe un tratament cu astfel de produse este indicat sa consulti un medic de specialitate.
 

Cum iti ingrijesti tenul cand ai rozacee
 

Daca suferi de rozacee trebuie sa iti protejezi tenul in permanenta si sa folosesti creme cu factor de protectie solar 15. De asemenea, in sezonul cald este indicat sa porti o palarie care sa te protejeze de razele soarelui. Foloseste fonduri de ten si produse cosmetice pe baza de apa.

Din rutina zilnica de ingrijire a tenului nu trebuie sa lipseasca lotiunile de curatare pentru piele sensibila . Acestea trebuie folosite de doua ori pe zi, dimineata si seara. Este indicat sa eviti produse cosmetice puternic exfoliante, care vor irita si mai tare pielea.

Produse precum sampoane, sapunuri, creme sau lotiuni solare nu trebuie sa contina alcool sau alte ingrediente iritante.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului