Terapii alternative

Lumina soarelui, portia de sanatate

Lumina solara este, in general, unul dintre cei mai buni prieteni ai sanatatii. In primul rand microbii si virusii sunt distrusi, sistemul nervos se relaxeaza, iar tensiunea musculara scade.

Mai mult decat atat, vitamina D, atat de necesara dezvoltarii oaselor, se sintetizeaza in piele, numai in prezenta luminii si de asemenea se pastreaza proportia dintre calciu si fosfor din organism.

Lumina soarelui are actiune terapeutica


Putine persoane stiu ca lumina naturala influenteaza foarte mult activitatea organismului uman, buna dispozitie, chiar starea de sanatate prin faptul ca fortifica sistemul de aparare al corpului si mentine sanatatea pielii . Potrivit specialistilor, se constata ca primavara si vara oamenii sunt mult mai bine dispusi si mai optimisti decat in sezonul rece.

Din pacate, femeile sunt mai afectate decat barbatii de aceste stari depresive. Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest lucru este cauzat de faptul ca metabolismul serotoninei (asa-numitul hormon al fericirii) la femei este diferit de cel al barbatilor.

Medicament... solar


Desi mult timp s-a afirmat ca este bine sa va feriti de soare pentru a reduce riscul cancerului de piele, in prezent s-a descoperit ca soarele actioneaza in foarte multe afectiuni asemeni unui medicament.

S-a descoperit ca o expunere moderata va poate proteja de unele boli cronice precum osteoporoza, hipertensiunea arteriala, diabetul, depresia, cancer de colon , de prostata sau mamar. De asemenea, expunerea la lumina naturala ajuta la tratarea multor afectiuni dermatologice precum psoriazisul, acneea sau eczemele.

Lumina solara actioneaza asemenea insulinei, facilitand absorbtia glucozei in celulele organismului. Aceasta ajuta organismul sa-si transforme zaharul din sange (glucoza) in zahar depozitat (glicogen) la nivelul ficatului si muschilor; in acest fel se produce o scadere a zaharului sangvin. In aceeasi privinta, specialistii sustin ca expunerea la lumina solara scade presiunea sangelui la fel de mult ca si un medicament si imbunatateste capacitatea de pompare a inimi, reducand riscul infarctului miocardic.

O solutie la indemana este sa profitati cat se poate de mult de lumina naturala. Specialistii afirma ca o plimbare zilnica de o ora, in aer liber, ar fi suficienta pentru a beneficia de o doza eficienta de lumina, chiar daca lumina de afara este redusa, iar in anumite zile cerul este acoperit. Potrivit statisticilor, vremea influenteaza starea de spirit a aproximativ 30%-40% din populatia de varsta adulta.

Din fericire, depresia apare doar în 3%-5% dintre cazuri. Acest procent creste insa pe masura ce ne apropiem de Polul Nord. De exemplu, eschimosii din Groenlanda, care vad soarele foarte rar, sunt afectati de depresie in proportie de 80%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare