Marul a jucat un rol important in anumite ritualuri. In acceptia biblica, marul semnifica atat cunoasterea, cat si pacatul. A fost cunoscut ca si vestigiile din acele vremuri arata ca pentru oamenii de atunci, constituia o importanta componenta a hranei zilnice. Chiar daca cel mai adesea este considerat doar un simplu aliment, are proprietati vindecatoare de exceptie, remarcate inca din timpuri stravechi. Plinius cel il recomanda ca remediu in bolile de stomac, iar ceva mai tarziu, calugarita Hildegard von Bingen recomanda marul contra migrenelor, a durerilor de ficat si de .
Marul, medicament popular Medicina populara cunoaste nenumarate intrebuintari ale marului, unele dintre ele transmise pe cale orala. Batranii spun ca marul se parguieste noaptea, in roua, de aceea oamenii sanatosi pot manca fara grija fructele proaspete. In schimb, bolnavii le tolereaza mai bine fierte. Apoi, exista si regula ca merele nu se mananca seara tarziu, inainte de culcare, pentru ca incep sa fermenteze in intestin , dand nastere unor substante inrudite cu alcoolurile. In cantitati mai mari, acestea dau senzatia neplacuta de „cap greu”, asa incat ne trezim ametiti dimineata. Regula se aplica mai ales copiilor. Marul are putine calorii si multe fibre iar nutritionistii si oamenii de stiinta au descoperit ca merele previn unele probleme de sanatate sau cel putin reduc riscurile la care sunt expuse corpurile noastre zilnic:
- incetinesc dezvoltarea cancerului de colon si ficat in celule
- imbunatatesc in general functionarea plamanilor, deoarece contin antioxidanti
- ajuta la intarirea oaselor
- nu contin grasimi, colesterol sau sodiu
- contin vitaminele A, B1, B2, C si in plus substante nutritive ca magneziu, fosfor, fier si potasiu