Dieta si nutritie

#sacose #alimente #intoxicatie #infectie #microbi #bacterii

Sacosele reutilizabile, pericol pentru sanatatea publica

Adeptii sacoselor reutilizabile vor trebui sa se gandeasca de doua ori in momentul in care vor merge la cumparaturi si vor opta pentru un astfel de mijloc de a-si transporta produsele. Potrivit un studiu efectuat in Canada, sacosele cu utilizare multipla prezinta un risc important pentru sanatate, din cauza faptului ca devin o sursa majora de microbi.

De la inceputul anului, retailerii au inlocuit pungile din plastic oferite gratuit cu unele biodegradabile. Ideea de baza a fost aceea ca trebuie sa se renunte la pungile neecologice pentru a incuraja protectia mediului inconjurator.

Ce spun specialistii?

In acest sens, s-au efectuat trei studii in cadrul a trei laboratoare independente care au avut ca rezultat un fapt infiorator. Aproximativ 70 % dintre sacosele reutilizabile erau contaminate cu bacterii, dintre care 30% la un grad foarte ridicat, cat sa poate fi tolerat de apa potabila. Pe de alta parte, s-a descoperit ca 40% dintre sacose aveau diverse tipuri de ciuperci, dar si mai grav, unele aveau nivele deosebit de periculoase de bacterii coliforme fecale .

Riscuri mari pentru organism

Specialistii considera ca o problema majora ar putea sa o constituie aparitia stafilococului auriu. stafilococul auriu poate provoca in organism diverse infectii si intoxicatii. Cea mai grava intoxicatie determinata de stafilocoul auriu, care poate pune in pericol viata, este sindormul socului toxic, manifestat prin greata, varsaturi, cefalee, dureri in gat, diaree etc.  

Din pacate, stafilococul auriu este rezistent la antibiotice si se raspandeste foarte usor, in special prin intermediul mainilor murdare.

De asemenea, printre riscurile semnificative se numara si: intoxicatia alimentara, infectii ale pielii cum sunt furunculii, reactiile alergice, crizele de astm, otitele, infectii urinare etc.

Spalati-va sacosele periodic

In urma acestor studii s-a ajuns la concluzia ca sacosele reutilizabile poseda clar un risc de a deveni pericol pentru sanatatea publica. Chiar daca utilizarea sacoselor biodegradabile este o practica benefica protectiei mediului inconjurator, aceasta nu trebuie sa pericliteze starea de sanatate a populatiei, raspandind bacterii si posibili virusi.

  • este foarte important sa se verifice cu atentie produsele din carne prost ambalate, lichidele care s-au scurs;
  • in niciun caz, o sacosa destinata alimentelor nu va fi utilizata in alte scopuri cum ar fi: transportul echipamentului de sport sau a altor produse;
  • sacosa reutilizabila trebuie spalata periodic cu produse adecvate si uscata corespunzator, inainte de a fi refolosita.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare