Dieta si nutritie

#energizante #taurina #guarana #bautura #sportiv #cafeina

Ce este bine sa stii despre bauturile energizante

Nu doar atletii de performanta sau persoanele care frecventeaza un club de sport apeleaza la bauturile energizante pentru a avea... cel mai bun sprint. Din cand in cand, foarte multe persoane, unele dintre ele cu un regim de viata sedentar, consuma astfel de bauturi fie pentru gustul diferit, fie pentru a face fata in anumite momente in care au nevoie de mai multa vitalitate.

Ce trebuie luat in considerare este faptul ca desi bauturile energizante promit rezistenta psihica si la efort, ele sunt preparate din substante stimulante care pot sa produca dezechilibre in organism.

Diferenta dintre bauturile pentru sportivi si bauturile energizante

Bauturile pentru sportivii de performanta permit corpului sa-si refaca rezerva de nutrienti care au fost consumate in urma unor exercitii intense a musculaturii. Acest tip de bauturi stimuleaza absorbtia fluidelor, ajuta organismul sa-si mentina echilibrul acestora, ofera energie pentru activitatea musculara si ajuta la performanta atletica.

Acestea sunt exclusiv destinate atletilor care trebuie sa-si incarce bateriile dupa o activitate fizica sustinuta, insa au ajuns extrem de populare si prin randul consumatorilor obisnuiti.

Bauturile energizante ofera un amestec de stimulente legale precum cafeina, glucidele, extractele din plante medicinale si zahar. Acestea vizeaza in special tinerii, studentii si cei care practica ocazional sport.

Ingredientele din cutia cu energizant

  • Bauturile pentru sportivi contin in general zahar, apa, carbohidrati si electroliti (sodiu, potasiu, fosfati, calciu si magneziu).
  • In majoritatea bauturilor energizante se gasesc de obicei cafeina, acizi aminati cum este taurina de exemplu, extracte din plante care ofera energie ( guarana , ginsengul si ginko biloba).

Dieteticienii sfatuiesc sa se aleaga bauturile cu un continut sarac in zahar si cu o concentratie cat mai mica de cafeina.

Cand este bine sa bei un energizant

Atletii care practica sport de performanta au nevoie de energie pentru a face fata efortului mare la care sunt supusi pe o perioada mare de timp. Specialistii in nutritie care au analizat aceste bauturi sunt de parere ca acestia pot bea bauturi energizante create exclusiv pentru nevoile lor.

Sportivii ocazionali sau consumatorii obisnuiti nu au insa nevoie de astfel de produse. Dieteticienii considera ca este bine sa se evite stimulentele continute in bauturile energizante sau sa se consume numai in cazuri exceptionale.

Riscurile pentru organism

Atletii care abuzeaza de bauturi energizante pot suferi o supradoza, din cauza perturbarii echilibrului electrolitilor. De asemenea, este foarte periculos sa consumi diverse amestecuri de cafeina si plante medicinale  in doze foarte mari. Cafeina poate provoca o pierdere considerabila a calciului din organism.

Desi a devenit o tendinta actuala in cluburi si la petrecerile nocturne sa se apeleze la astfel de bauturi, consumatorii trebuie sa stie ca isi pun sanatatea in pericol, mai ales cand asociaza energizantele cu alcool. Primele produc efecte stimulante in organism, iar bauturile alcoolice actioneaza ca un depresiv asupra sistemului nervos. Din aceasta cauza, consumatorii risca sa sufere tulburari cardiace grave.

Un regim alimentar echilibrat bazat pe apa, cereale integrale, fructe bogate in antioxidanti, alimente bogate in fibre aduc organismului nutrientii necesari pentru a avea energie si vitalitate.

Citeste mai mult:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului