Stiai ca fibrele alimentare previn constipatia, reduc riscul de diabet si boli de inima si sunt esentiale in curele de slabit? Substante de balast, fibrele sunt un ansamblu de compusi activi care se gasesc exclusiv in alimentele vegetale, nu sunt digerate de organism, insa stimuleaza tranzitul intestinal si intaresc sistemul imunitar. Vezi mai jos cum sa consumi mai multe fibre la fiecare masa!
Cum sa consumi mai multe fibre la micul dejun
Combina cateva grame de capsuni sau zmeura congelata intr-un blender, o mana de spanac si o banana si vei obtine un smoothie delicios si revigorant. In plus, toate ingredientele folosite contin cantitati importante de fibre, care stimuleaza digestia si previn constipatia.
La micul dejun, poti inlocui painea prajita cu o salata simpla din rosii tocate marunt, cu busuioc, fasole neagra si ulei de masline. O alta optiune pentru un mic dejun bogat in fibre este un bol de fulgi de ovaz, cu lapte, felii de mar, migdale si un praf de scortisoara.
Cum sa consumi mai multe fibre la pranz
La pranz, nu trebuie sa lipseasca din meniu supele pe baza de legume de sezon. Legumele se coc la cuptor, impreuna cu rosii, ceapa, usturoi, ierburi aromatice si ulei de masline. Amesteca-le apoi cu supa de pui sau de legume si paseaza-le bine pana cand obtii o crema fina. Poti servi supele cu iaurt grecesc si patrunjel tocat.
Tot pentru masa de pranz, poti pregati salate din spanac, laptuca, rucola si varza la care adaugi cereale integrale, precum orz, foarte bogat in fibre si minerale.
Cum sa consumi mai multe fibre la cina
Pentru o cina usoara si nutritiva, alege salate din legume crude. Cele mai bune surse de fibre sunt broccoli, varza, morcovii, conopida, rosiile si salata verde, pe care le poti asezona cu ulei de masline, oregano si busuioc. Pe deasupra salatelor mai poti presara si migdale, seminte de floarea-soarelui sau alune crude.
Tot la cina mai poti consuma si un cartof copt, cu putin iaurt degresat si ceapa verde tocata pe deasupra. Pentru o cina bogata in fibre poti prepara si paste integrale, cu sos de rosii, busuioc si usturoi.
Cum sa consumi mai multe fibre la gustari
Din geanta nu trebuie sa iti lipseasca pachetele cu fructe oleaginoase precum migdale, fistic, nuci si seminte de dovleac. Ai grija insa sa alegi sortimente crude, deoarece cele prajite contin grasimi periculoase pentru organism.
La gustari mai poti consuma si fructe precum mere, pere, portocale, piersici, banane, struguri si capsuni.
Sursa foto: //www.teamallamerican.com