Dieta si nutritie

#alimentatie #alimente sanatoase #alimentatie iarna #alimente iarna

Cele mai sanatoase alimente de iarna si beneficiile lor!

Chiar daca oferta de fructe si legume este mai saraca in sezonul rece, in aceasta perioada nu trebuie sa renunti la nutritia sanatoasa. Alege alimente satioase, bogate in vitamine, minerale si antioxidanti puternici care sa te protejeze de boli. Afla mai jos ce alimente nu trebuie sa lipseasca din dieta ta de iarna si care sunt beneficiile lor!


Ovazul previne depresia sezoniera

Lumina stimuleaza organismul sa produca serotonina, un hormon al starii de bine. Insa iarna, atunci cand zilele sunt mai scurte si lumina soarelui mai rara, depresiile sunt tot mai des intalnite. Totusi, acestea pot fi prevenite cu ajutorul alimentelor bogate in carbohidrati complecsi.

Carbohidratii tin la distanta depresiile si diminueaza si pofta de dulce. Chiar daca gogosile sau alte produse de patiserie sunt apetisante in aceasta perioada, trebuie sa stai cat mai departe de ele, deoarece aceste alimente maresc nivelul de zahar din sange, ceea ce agraveaza starea de depresie.

Pentru fi sanatos si fericit, alege produsele care contin carbohidrati complecsi, precum cerealele integrale. Fulgii de ovaz sunt ideali in aceasta perioda si ofera organismului nutrientii de care are nevoie. Mai poti consuma si paine integrala, orez brun sau fructe.


Usturoiul protejeaza impotriva gripelor si a racelilor

Usturoiul este un aliment extrem de puternic, care protejeaza organismul de o serie de afectiuni, printre care si gripa si raceala. Substanta chimica activa din usturoi, alicina, stimuleaza productia de celule albe care lupta impotriva infectiilor.

Astfel, este indicat sa adaugi cat mai mult usturoi in preparatele tale si iti vei mentine starea buna de sanatate. Pe langa usturoi, mai poti consuma si morcovi, iaurt sau stridii, care, la randul lor, tin la distanta virusurile.


Dovleacul previne acumularea de kilograme in plus

Dovleacul este un aliment bogat in fibre, extrem de importante pentru sistemul digestiv. In plus, dovleacul are un continut caloric redus. De asemenea, contine si beta caroten, un antioxidant puternic care protejeaza organismul de numeroase afectiuni, printre care se numara cancerul si bolile cardiace.

Alte alimente pe care le poti consuma in sezonul rece, pentru a tine la distanta kilogramele in plus, sunt si leguminoasele, cerealele integrale si anghinarea.


Supa de pui amelioreaza starile gripale

Supa de pui este cunoscuta drept cel mai eficient remediu in caz de gripa ori de raceala, deoarece curata sinusurile si reduce inflamatiile din nas si din gat. In plus, supa de pui este saraca in calorii si grasimi saturate, dar bogata in fibre. Pentru efecte similare, poti consuma ceai, cafea sau alte supe fierbinti.


Nucile hidrateaza pielea

Lunile reci de iarna vin la pachet si cu aerul uscat, cauzat de vanturile puternice la exterior si de centralele de incalzire in interior. Acesti factori usuca in exces pielea, care devine iritata si lipsita de stralucire. Aplicarea de creme hidratante este de mare ajutor, insa consumul de alimente bogate in acizi grasi omega 3 este esential pentru a asigura supletea pielii in sezonul rece.

Acesti acizi combat uscarea pielii si mentin sanatoase membranele celulare, inclusiv pe cele ale celulelor de piele. Atunci cand aceste celule sunt sanatoase si puternice, functioneaza la capacitate maxima si retin mult mai bine umezeala, fapt care se concretizeaza in hidratarea corespunzatoare a pielii.

Pe langa nuci, extrem de bogate in acizi grasi omega 3, mai poti consuma si somon, seminte de in, ulei de masline sau ton.

Sursa foto: women.webmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare