Dieta si nutritie

#alimentatie #carbohidrati #carbohidrati buni #carbohidrati rai #diferente carbohidrati

Carbohidrati buni versus carbohidrati rai: tu stii sa ii deosebesti?

Carbohidratii sunt constituentii esentiali ai unei alimentatii sanatoase. Cu toate acestea, nu sunt putine dietele care iti recomanda sa ii eviti cu orice pret. Situatia iti pare confuza? Afla ca paradoxul nu este, de fapt, un paradox, ci diferenta dintre carbohidratii "buni" si cei "rai".


Carbohidratii, sursa ta zilnica de energie

Carbohidratii sunt substante regasite in majoritatea alimentelor consumate intr-o dieta obisnuita. Prezenti in paine, paste fainoase, cereale, fructe oleaginoase, lactate, fructe, legume, sucuri si deserturi, acestia furnizeaza organismului energia de care are nevoie pentru a functiona optim.

Si totusi, nu toti carbohidratii sunt la fel. In timp ce carbohidratii complecsi, "buni", contin lanturi moleculare mai lungi care sunt procesate mai lent de organism, dozand astfel energia in mod eficient, cei simpli, "rai", sunt digerati rapid si ofera foarte putine beneficii organismului.


Carbohidratii complecsi "buni"

Carbohidratii "buni", cei complecsi, sunt digerati lent, aloca organismului energie pe parcursul intregii zile si, de regula, sunt disponibili in stare "naturala". Asadar, printre alimentele care contin carbohidrati "buni" se numara painea si alte produse de panificatie obtinute din cereale integrale, cat si fructele si legumele.

Toate aceste alimente au un indice glicemic scazut - cu alte cuvinte, elibereaza treptat glucide in sange -, sunt bogate in fibre si alti nutrienti pretiosi pentru sanatate, ofera o senzatie de satietate indelungata fara a avea un aport ridicat de calorii si stimuleaza metabolismul in mod natural.


Carbohidratii simpli "rai"

Cand vine vorba despre carbohidratii simpli, botezati "rai", acestia sunt digerati cu repeziciune, sunt bogati in glucide si au un continut scazut de fibre. Energia eliberata de acest tip de carbohidrati este stocata sub forma de glicogen la nivel celular si, daca nu este consumata rapid, se transforma in depozite de grasime.

In cele mai multe cazuri, carbohidratii "rai" sunt cei din produsele procesate, din care au fost extrasi nutrientii naturali si fibrele pentru a rezista cat mai mult timp pe rafturile magazinelor. Printre alimentele ticsite cu carbohidrati simpli se numara dulciurile, cerealele indulcite, sucurile, painea si produsele de panificatie obtinute din faina alba.

Aceste produse alimentare au un indice glicemic ridicat si contin calorii "goale" care se transforma in tesut adipos. Dupa consumul alimentelor bogate in carbohidrati "rai", vei avea parte de un puseu de energie urmat, la scurt timp, de o prabusire brusca, insotita de o stare de oboseala accentuata.


Alimentele si indicele lor glicemic

Pentru a putea insera mai multi carbohidrati "buni" in dieta zilnica si a-i evita pe cei "rai", iata cateva dintre cele mai consumate alimente si indicele lor glicemic:

  • fulgi de porumb: 83
  • bagheta din faina alba: 95
  • paine din grau integral: 50
  • orez alb: 58
  • orez brun: 55
  • macaroane: 51
  • spaghete din faina alba: 41
  • spaghete din faina integrala: 37
  • cola: 63
  • suc de mere: 41
  • lapte degresat: 32
  • lapte integral: 27
  • ananas: 66
  • banane: 54
  • struguri: 46
  • mere: 38
  • portocale: 44
  • porumb: 60
  • morcovi: 16
  • spanac si rosii: 15
  • popcorn: 55
  • arahide: 15
  • covrigei: 81


Retine:
indicele glicemic masoara cat de mult iti creste nivelul de zahar din sange un anumit aliment.

Sursa foto: anielasantosoclover.blogspot.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare