Ceea ce mancam, fie ca este vorba de hrana lichida sau solida, influenteaza direct starea de sanatate, deoarece elementele nutritive continute parcurg circuitul sangvin si hranesc toate celulele organismului. Alimentatia zilnica asigura dezvoltarea armonioasa a copiilor si intretinerea organismului adultilor, intr-o stare fizica si psihica buna si cu un sistem imunitar puternic.
Corpul uman este compus din:
- 13-18 % lipide (grasimi);
Fiecare masa ar trebui sa includa cei 3 mari nutrienti: glucide, lipide si proteine.
Glucidele
Paine, biscuiti, orez, cartofi, fasole... un numar mare de alimente sunt bogate in glucide. Acestea constituie pilonul alimentatiei noastre. Acoperind aproximativ 50% din necesarul de energie, glucidele reprezinta principala sursa de energie a coprului. Acestea constituie un carburant vital pentru creier si muschi, iar unele dintre ele pentru functionarea intestinelor.
Glucidele denumite in mod obisnuit zaharuri sunt compuse din hidrogen, carbon si oxigen, de aceea se mai numesc carbohidrati. In functie de particulele elementare pe care le contin, glucidele se pot clasa in simple sau complexe.
- Glucide simple: monozaharide (glucoza, fructoza, galactoza) si dizaharide ( lactoza , maltoza, zaharoza).
- Glucide complexe: polizaharide (amidonul, fibrele alimentare -celuloza).
Unde se gasesc glucidele?
Aliment -100 g Continut in glucide
Zahar alb..................................100 g
Bomboane................................98 g
Orez alb nepreparat....................86 g
Ciocolata...................................80 g
Faina alba.................................78 g
Pesmet.....................................78 g
Cereale ....................................77 g
Miere .......................................76 g
Biscuiti......................................75 g
Gris..........................................73 g
Paine alba.................................55 g
Fasole/leguminoase...................45-55 g
Cartofi......................................20 g
Fructe........................................5-20 g
Lactate......................................4,5 g
|
Proteinele
Elemente nutritive care servesc la constructia si repararea celulelor organismului, proteinele joaca un rol primordial. Proteinele sunt moleculele cele mai complexe si mai variate ale fiintei umane, acestea intrand in componenta tuturor organelor, a hormonilor si a enzimelor digestive. Pentru a-si fabrica propriile proteine, organismul are nevoie de acizii aminati pe care ii obtine din proteinele din alimente.
Unde se gasesc proteinele?
Aliment -100g Continut in proteine
Drojdie alimentara................... ......45 g
Soia .............................................40 g
Vita (carne macra)..........................36,2 g
Miel (carne macra)..........................35,5 g
Porc (carne macra)..........................32,3 g
Branza de capra ..............................32 g
Carne de pui...................................30,4 g
Somon...........................................27,3 g
Ton................................................27 g
Crustacee.......................................25,6 g
Fasole............................................25 g
Mazare...........................................24 g
Arahide...........................................23 g
Morun.............................................23 g
Creveti............................................21,4 g
Crap, homar....................................20,4 g
Faina de grau integrala.....................13,7 g
Oua................................................12,6 g
Branza alba.....................................12,5 g
Paine integrala.................................9,6 g
Tofu................................................8 g
Iaurt natural.....................................5,7 g
Lapte ..............................................3,4 g
Brocoli.............................................3 g
Cartofi copti......................................1,9 g
|
Lipidele
Alaturi de glucide si proteine, lipidele denumite si grasimi sunt elemente nutritive indispensabile functionarii organismului. Grasimile furnizeaza „carburantul” util pentru mentinerea temperaturii corporale. Acesta joaca un rol major in structura membranelor celulare si permit transportul vitaminelor liposolubile. De asemenea, un lucru foarte important este acela ca lipidele constituie peste 50% din creier.
Unde se gasesc lipidele?
Aliment -100g Continut in lipide (saturate si nesaturate)
Ulei de floarea soarelui (soia, masline, arahide)............99,9 g
Unt...........................................................................83 g
Margarina..................................................................82,5 g
Sunca.......................................................................70 g
Arahide.....................................................................49 g
Branza de capra (uscata).............................................39,4 g
Smantana..................................................................33,3 g
Ciocolata....................................................................30 g
Carne de miel .............................................................25 g
Carne de porc.............................................................23,6 g
Macrou.......................................................................20 g
Sardine in conserva......................................................13,7 g
Carne de vita...............................................................11,8 g
Somon........................................................................10,1 g
Carne de pui................................................................6,2 g
Ficat de pasare.............................................................5,5 g
Branza proaspata..........................................................3,4 g
|