Daca pana acum ai folosit ghimbirul doar pentru a da o savoare deosebita anumitor preparate sau bauturi, poti incepe sa consumi ghimbir pentru a trata sau a preveni anumite boli sau inflamatii cu care te confrunti. Iata care sunt afectiunile care pot fi tratate sau prevenite cu ajutorul ghimbirului:
1. Senzatiile de greata
Doar un gram si jumatate de ghimbir este suficient pentru a preveni diferite tipuri de greata si senzatia de rau. Ghimbirul poate preveni raul de mare, greata asociata chimioterapiei, greata care poate aparea dupa operatii sau greturile din sarcina.
2. Durerea musculara
Ghimbirul este recomandat celor care sufera de dureri musculare pe care le poate trata, dar de asemenea poti consuma ghimbir si dupa ce ai fost la sala pentru ca ajuta la diminuarea febrei musculare.
3. Osteoartitra
Datorita efectelor anti-inflamatorii pe care le are, ghimbirul este recomandat celor care sufera de osteoartitra. Osteoartrita este o problema de sanatate frecvent intalnita care poate provoaca dureri articulare severe.
4. Scade nivelul zaharului din sange si riscul aparitiei bolilor de inima
Studii recente au dovedit o serie de proprietati anti-diabetice ale ghimbirului. Consumul de ghimbir poate scadea nivelul zaharului din sange si scade riscul aparitiei bolilor de inima, in special la pacientii care sufera de diabet de tip 2.
5. Indigestia cronica
Indigestia cronica se manifesta de regula prin dureri de burta si disconfort la nivelul stomacului. Ghimbirul este un remediu ideal care ajuta la golirea stomacului incarcat si supra-solicitat specific indigestiei.
6. Durerile menstruale
Durerile menstruale pe care le au unele femei in perioada ciclului menstrual pot fi prevenite cu ajutorul ghimbirului, daca acesta este consumat inca din prima zi a menstruatiei, inainte de aparitia primelor crampe dureroase.
7. Reduce nivelul de colesterolului
Nivelul crescut de colesterol “rau” este un factor care creste riscul aparitiei bolilor de inima, iar alimenatia are un rol important. Extractul de ghimbir are capacitatea de a scadea nivelul colesterolului “rau” si poate fi la fel de eficient ca medicamentele care trateaza aceasta problema.
8. Imbunatateste capacitatea creierului
Stresul oxidativ si inflamatia cronica pot accelera procesul de îmbătrânire. Se pare ca acestia sunt doi factori care duc la aparitia bolii Alzheimer si a declinului cognitiv asociat varstei. Studiile au aratat ca antioxidantii si compusii bioactivi din ghimbir pot inhiba problemle care afecteaza creierul.
9. Infectiile
Gingerol, substanta bioactiva care se gaseste in ghimbirul proaspat, scade riscul aparitiei infectiilor. Ghimbirul inhiba dezvoltarea multor tipuri de bacterii, cum ar fi cele care apar la nivelul cavitatii bucale sau a celor care provoaca infectii respiratorii.
10 Prevenirea cancerului
Cancerul este o afectiune extrem de grava caracterizata de dezvoltarea necontrolata a celulelor anormale. Ghimbirul poate fi folosit ca un tratament alternativ pentru anumite forme de cancer, datorita unei substante numite 6-gingerol care poate proteja impotriva acestei boli.