Boli

#cancer #test de sange #cancer pancreatic #diagnosticare cancer

Studiu: Un nou test de sange ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai periculoase forme de cancer, afectand in mod egal atat femeile, cat si barbatii, dupa varsta de 45 de ani. Datorita unui nou test de sange, cancerul pancreatic ar putea fi descoperit mai devreme decat de obicei, se arata intr-un studiu japonez.


Statistici cancer pancreatic

In prezent, mai putin de 5% dintre cei care sufera de cancer pancreatic reusesc sa traiasca mai mult de cinci ani, din momentul in care boala este detectata.

Noua abordare se bazeaza pe tehnologia metabolomica, o stiinta care se afla in curs de dezvoltare si se concentreaza pe moleculele mici.

"O picatura de sange contine multe informatii", a declarat dr. Masaru Yoshida, unul dintre cercetatorii care au efectuat studiul.

Astfel, noul test de sange evalueaza nivelul metabolitilor in tesuturi si fluide biologice.

Dupa analizarea diferentelor dintre niveluirle de metaboliti la pacientii cu cancer si nivelul metabolitilor la pacientii fara cancer, cercetatorii sunt in masura sa ii identifice pe cei care sufera de cancer pancreatic.


Diagnosticarea cancerului pancreatic

De cele mai multe ori, diagnosticarea cancerului pancreatic se face cand pacientul manifesta saptamani sau luni de simptome, precum durere abdominala, pierdere ponderala si icter. La acel moment, tratamentul curativ este rareori posibi. In cazul testului de sange, diagnosticarea s-ar face in prima faza.

Unii medici oncologi spun ca aceasta descoperire este o imbunatatire, insa nu un progres. Potrivit acestora, chiar daca tumora canceroasa poate fi indepartata, acest lucru se face prea tarziu, intrucat chiar si in faza incipienta, cancerul s-a extins, cel mai probabil, dincolo de pancreas.

"Testul de sange este capabil de a detecta cancerul atunci cand este in etapa 1, insa odata ce a trecut de etapa 0, aceasta boala esta fatala", a declarat dr. James D'Olimpio, director al Institutului Oncologic din Lake Success, N.Y, potrivit webmd.com.


Realizarea studiului

Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au folosit o tehnologie numita cromatografie de gaze, care le-a permis analizarea sangelui participantilor la studiu. Pentru aceasta, oamenii de stiinta au analizat sangele de la 43 de pacienti cu cancer pancreatic si 42 de pacienti sanatosi.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca 18 metaboliti au fost diferiti la pacientii cu cancer pancreatic, comparativ cu pacientii sanatosi.

Sursa foto: healthkicker.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului