Boli

#sanatate #lapte #alergie #peste #oua #alergeni #alune #alergii alimentare

3 alergeni ascunsi in mancare care sunt mai comuni decat crezi

Alergenii ascunsi in mancare isi fac din ce in ce mai mult de cap si afectand grav sanatatea celor mai sensibili. Majoritatea alergiilor este cunoscuta a fi provocata de lapte, oua, peste, alune, grau sau soia, insa exista si alti aditivi alimentari des intalniti in mancarea pe care o consumam zilnic. Iata 3 alergeni ascunsi in mancare care sunt mai comuni decat crezi si ce se intampla atunci cand ei iti afecteaza sanatatea.


1. Condimente

Alergiile cauzate de condimente ocupa 2% din totalul alergiilor alimentare, insa medicii specialisti afirma ca numarul lor este mult mai mare. Usturoiul sau ardeiul iute sunt folosite in multe alimente gata preparate gasite in comert ori in mancarea gatita la restaurante, iar de cele mai multe ori ele nu apar pe lista ingredientelor. Astfel, consumatorul nu stie ce i-a provocat alergia.

Insa nu numai de mancare trebuie sa tii cont atunci cand suferi. Multe cosmetice folosesc produse naturale din categoria condimentelor, care iti pot provoca reactii ciudate ale pielii.

 

2. Conservanti

Atentie si la conservantii alimentari care se gasesc din abundenta in produsele ambalate. Din pacate, este foarte dificil sa afli la ce esti alergic, iar vinovatul il poti afli numai printr-un proces de eliminare selectiva.

Daca nu iti poti da seama, cel mai bine este sa renunti la acest anumit tip de mancare. Studiile recente arata ca aproximativ 1% din adulti si 2% din copii sufera din cauza conservantilor.

Sulfitii, care se gasesc in vin, mezeluri si fructe uscate sunt cunoscuti pentru efectul de accelerare a simptomelor de astm la unele persoane.


3. Coloranti alimentari

O alta alergie care castiga din ce in ce mai mult teren este aceea a colorantilor alimentari gasiti in tot felul de produse din supermarket, cum sunt sucurile cu gust de fructe, bomboanele cu gust de portocala etc. Tartazina, carminul, annatto sau sofranul sunt coloranti care pot cauza reactii alergice severe la unii oameni, insa multe alte prafuri de acest tip pot cauza alergii.


Cum se manifesta alergia alimentara?

Alergia cauzata de mancare se manifesta atunci cand sistemul imunitar identifica anumite alimente ca fiind rele pentru organism, iar pentru a se apara, el produce o reactie alergica atunci cand acestea sunt consumate.

Din datele de pana acum, alergiile alimentare afecteaza in jur de 8% din copiii mici si 2% din adulti. Dermatita atopica, astmul bronsic, stranuturile, greata, colicii sau diareea sunt doar cateva din formele prin care alergiile se pot manifesta.

Foto: crazylivingnow.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului