Boli

#cancer #non-hodgkin #sanatate

Limfomul non-Hodgkin, cancerul celulelor albe

Limfomul non-Hodgkin reprezinta o forma de cancer care se dezvolta la nivelul tesutului limfatic. Acesta poate fi situat in ganglionii limfatici, in timus, splina, vegetatiile adenoide, amigdale sau maduva osoasa. Aceasta boala este cauzata de faptul ca limfocitele incep sa se inmulteasca necontrolat, declansand aceasta forma de cancer.


Cel mai grav aspect al bolii este acela ca sistemul limfatic este parte importanta a sistemului imun si el joaca un rol important in apararea organismului  de infectii. De aici se trage concluzia ca atunci cand o persoana sufera de limfomul non- Hodgkins, sistemul imunitar al acesteia este foarte slabit, iar organismului este foarte supus riscului de infectii, chiar si cele mai mici putand provoca adevarate dezastre. Din acest motiv, persoanele care sufera de aceasta forma de cancer, trebuie sa fie mult mai atente si sa isi protejeze sanatatea cat de mult se poate.


Din nefericire, aproximativ 1.5 milioane de persoane sufera in prezent de limfom non-Hodgkins si in fiecare an mor in jur de 300.000 de persoane din cauza acestei boli. Este foarte important de stiut faptul ca boala apare cu o frecventa crescuta in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 45 si 60 de ani, insa au existat si cateva cazuri in care cei care s-au confruntat cu aceasta forma de cancer aveau varste foarte fragede.


Doua tipuri de cancer limfatic: indolent si agresiv


Exista doua tipuri de limfom  non-Hodgkin: limfomul non-Hodgkin indolent care este caracterizat prin multiplicarea si raspandirea inceata a celulelor neoplazice in organism, ceea ce face ca diagnosticarea sa fie mai dificila.  Persoanele care sufera de acest timp de cancer limfatic pot trai in medie 10 ani si pot primi tratament de 5 – 6 ori pe parcursul vietii, tratamente care incetinesc progresia bolii. Din pacate, tratamentele standard nu pot vindeca aceasta forma de limfom.


Al doilea tip de cancer limfatic este limfomul non-Hodgkin agresiv care se manifesta prin inmultirea rapida si invaziva a celulelor neoplazice din ganglionii limfatici, necesitand tratament imediat. Diagnosticat in faza incipienta si tratat imediat, pacientii au o sansa mai mare de remisie completa cu durata de cativa ani si o probabilitate mai mic de recurenta a bolii. Totusi, daca pacientul nu primeste tratamentul adecvat (sau deloc), durata medie de viata este de 6 pana la 24 de luni..


Tratamentul limfomului non-Hodgkin


Terapia pentru limfomul non-Hodgkin este diferita in functie de tipul de tumora si de stadiul bolii, insa tratamentele actuale includ urmarirea atenta a pacientului pana cand acesta manifesta simptome, chimioterapia, terapia cu anticorpi monoclonali, radioterapia, tratamentele biologice si transplantul de maduva osoasa. Totusi, in cazul limfomului non-Hodgkin agresiv, chimioterapia standard functioneaza in cazul a 30-40% dintre cazuri.


Ai fost diagnosticat cu limfom?


Ai fost recent diagnosticat cu limfom si ai vrea sa afli mai multe informatii despre aceasta boala?


Acceseaza site-ul www.viataculimfom.ro si vei putea citi multe informatii despre limfomul non-Hodgkin legate de: descrierea bolii, stadii de evolutie, simptome si tratament.


8 lucruri bune de stiut despre cancerul limfatic non-Hodgkin:


1. Limfomul non-Hodgkin este adesea denumit LNH.
2. LNH este o forma de cancer care afecteaza celulele albe ale sangelui.
3. Celulele albe ale sangelui sunt cunoscute sub denumirea de limfocite.
4. Exista doua tipuri importante de LNH: indolent si agresiv.
5. Exista tratamente pentru toate tipurile de LNH.
6. Tratamentul si rezultatele depind de tipul de LNH de care suferi.
7. Daca nu esti sigur de ce tip de limfom suferi, consulta medicul.
8. Nu esti singur. Medicii, asociatiile de pacienti si www.viataculimfom.ro sunt aici sa te ajute.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare