Boli

#alergie #antihistaminice #alergie ochi

Ce trebuie sa stii despre alergiile ochilor

Alergiile oculare sunt mai frecvente toamna si primavara, insa persoanele sensibile se confrunta cu aceasta problema pe tot parcursul anului. Polenul, praful sau mucegaiul sunt factori care declanseaza simptomele neplacute.
 

Simptome ale alergiilor ochilor


Principalul simptom al alergiilor ochilor este roseata albului ochilor sau a pleoapelor. Alte semne ale alergiilor sunt si mancarimile, lacrimatul, vederea incetosata, senzatia de arsura, inflamarea pleoapelor sau sensibilitatea la lumina.

Alergiile oculare pot aparea singure sau alaturi de alergiile nazale sau cutanate, precum eczema. Singura modalitate prin care sa stii daca suferi intradevar de alergie este sa mergi la medic.
 

De ce se inrosesc ochii

Alergiile oculare apar atunci cand ochii sunt expusi la diversi factori alergeni, precum praf, nisip sau polen. Anumite celule ale ochilor elibereaza histamine si alte substante chimice care cauzeaza inflamatii. Astfel, ochii devin rosii, inflamati si cu mancarimi.
 

Nu te sterge la ochi!


Chiar daca este extrem de tentant, incearca sa nu iti stergi ochii, deoarece simptomele se pot agrava. Prin frecare, celulele ochilor produc si mai multe substante chimice si histamine, ceea ce duce la inrosirea mai puternica a ochilor.

Daca porti lentile de contact este indicat sa le dai jos, sa eviti machiajul cel putin cateva zile si sa aplici comprese cu apa rece. De asemenea, spala-te pe maini cat mai des.
 

Cum sa maschezi alergiile oculare

Pentru a ascunde alergiile ochilor, este indicat sa folosesti un corector hipoalergenic care sa ascunda cearcanele si cercurile negre din jurul ochilor. Evita sa machiezi ochii, deoarece vei atrage si mai mult atentia asupra ochilor inflamati si in plus produsele de machiaj pot agrava simptomele. De asemenea, pentru a distrage atentia de la ochi, foloseste un ruj atragator.
 

Factori care cauzeaza alergiile oculare

Polen. Daca ochii tai se inflameaza de fiecare data cand petreci mai mult timp in aer liber, este foarte posibil ca polenul sa fie raspunzator pentru acest lucru. Iarba, copacii sau florile produc polen care este principalul inamic al persoanelor sensibile.

Atunci cand plantele produc cea mai mare cantitate de polen este indicat sa nu iesi din casa, sa tii ferestrele inchise si sa dai drumul la aerul conditionat. Daca iesi afara poarta ochelari de soare pentru a-ti proteja ochii.

Par de animale. Parul de animale este un alt factor care cauzeaza alergii oculare. Pentru a preveni alergiile, este indicat sa tii animalele de companie departe de dormitor sau bucatarie. Evita sa te joci prea mult timp cu animalele si spala-te de fiecare data pe maini. De asemenea, spala si periaza frecvent animalele.

Mucegai. Depunerile de mucegai se pot intalni chiar si in cele mai curate locuinte. Este indicat ca in fiecare saptamana sa speli si sa cureti bine intreaga casa. De asemenea, este recomandat sa investesti si intr-un dezumidificator pe care sa il cureti frecvent.
 

Cum tratezi alergiile oculare


Pentru alergiile oculare medicul iti va prescrie picaturi de ochi, antihistaminice, decongestionante si stabilizatori pentru celulele oculare. Antihistaminele combat simptomele alergiilor prin blocarea efectelor histaminelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare