Boli

# Irina Columbeanu salazion # Irina Columbeanu boala #irina columbeanu #monica gabor

Ce este salazionul, boala de care sufera Irina Columbeanu

Monica Gabor a cerut ajutorul fanilor din lumea intreaga pentru a o ajuta pe fiica sa, Irina Columbeanu, in varsta de 11 ani, diagnosticata cu salazion. Iata cum se manifesta afectiunea si ce metode de tratament exista!

Prof Monica Pop, sefa Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Capitala, sustine ca parintii micutei nu au de ce sa intre in panica.

Celebrul medic oftalmolog da asigurari ca salazionul este doar o problema banala, boala fiind una destul de „populara”. Monica Pop sustine ca un medic bun si un tratament corect sunt rezolvarea.

„Este o problema banala. Milioane de oameni se confrunta cu salazionul. Un medic bun si un tratament corect sunt rezolvarea”, a spus Monica Pop, potrivit click.ro.

Ce este salazionul

“Salazionul este o formatiune chistica, de natura inflamatorie, care corespunde cresterii de volum a unor glande din interiorul pleoapelor. Aceste glande secreta componenta lipidica a filmului lacrimal, care se etaleaza pe suprafata ochiului cu fiecare clipit. Glandele se afla in interiorul pleoapelor si canalele lor de secretie se deschid la marginea libera a pleoapelor, langa gene. Daca aceste canale se inchid, glandele cresc in volum prin acumularea secretiei lipidice care nu se poate elimina. La palpare, salazionul apare ca un chist care poate fi dureros la atingere si care se poate inrosi, mai ales in prima saptamana de evolutie. Daca salazionul nu scade in volum in urma tratamentului recomandat de medic, atunci el trebuie operat“, explica dr Cristina David, medic primar oftalmolog, directorul general al clinicii Novaoptic pe site-ul clinicii.

“Tratamentul difera in functie de stadiul leziunii. Forma acuta de salazion se trateaza cu comprese calde ce favorizeaza localizarea si drenajul. Pentru salazion cronic se indica injectii intralezionale cu corticosteroizi sau tratament chirurgical. Incizia verticala transconjunctivala permite expunerea adecvata a leziunii si limiteaza afectarea glandelor meibomiene din vecinatate. Un salazion mic, care se poate resorbi spontan, poate fi extras prin incizie si chiuretare. Interventia chirurgicala se poate face prin incizie la piele (daca salazionul este extern) sau prin interiorul pleoapei (prin conjunctiva) daca este intern. in prealabil se instileaza picaturi cu anestezic, se dezinfecteaza tegumentele pleoapei si se efectueaza o injectie cu xilina in pleoapa, langa chist.

Se aplica o pensa hemostatica pentru a reduce sangerarea. Dupa incizie se evidentiaza chistul, care e format dintr-un perete (denumit camasa chistului) si un continut grasos, de obicei suprainfectat. Se incizeaza camasa chistului, se chiureteaza continutul acesteia si se extrage camasa in intregime. Daca incizia e prin interior, la conjunctiva, nu se pun fire. Se panseaza ochiul pana a doua zi, cand se face primul control. Postoperator, se va face tratamentul recomandat de medic. Este posibil ca dupa operatie, pleoapa afectata sa prezinte echimoza si o usoara tumefiere. Daca s-au pus fire, acestea se extrag dupa 7 zile... Este posibil ca in timp salazionul sa reapara in alta zona la aceeasi pleoapa sau la celalalt ochi”, explica dr Cristina David.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare