Boli

#pilota #acarieni #alergie #lenjerie pat

Cat de des trebuie schimbata lenjeria de pat

Lenjeria de pat, pernele, pilotele si saltelele strang de-a lungul timpului microorganisme, bacterii si acarieni responsabili de diverse probleme ale pielii, afectiuni respiratorii, alergii  sau probleme de odihna.


Caldura, umiditatea, transpiratia si  celulele moarte ale pielii formeaza un mediu propice pentru microorganisme, iar cercetatorii au dezvaluit ca o singura perna isi poate dubla greutatea in numai 3 ani din cauza acestor acarieni.


Lenjeria de pat si sanatatea pielii


Daca vrei sa ai o piele sanatoasa , dar si sa eviti problemele respiratorii, spala saptamanal lenjeria de pat. De asemenea, ar fi bine sa optezi pentru o lenjerie din bumbac 100% deoarece acesta se deterioreaza foarte greu, nu creaza reactii alergice si nu favorizeaza inmultirea acarienilor, spre deosebire de tesaturile sintetice.


In acelasi timp, fetele de perna ar trebui schimbate chiar si de doua ori pe saptamana deoarece ele sunt mult mai supuse murdaririi decat restul lenjeriei de pat. In plus, pernele trebuie scuturate si aerisite zilnic pe geam pentru a indeparta macar o parte din microorganismele adunate.


Lenjeria de pat trebuie spalata separat de alte rufe, la o temperatura de 60 de grade Celsius.


Salteaua de pat


Salteaua de pat aduna si ea foarte mult praf si acarieni, motiv pentru care trebuie aspirata si pulverizata cu un spray special sau cu putin alcool medicinal. De asemenea, o husa care sa o inveleasca ar fi excelenta deoarece ii prelungeste acesteia viata si protejeaza mai bine cearsaful de bacterii.


Salteaua trebuie schimbata o data la cel mult 10 ani, iar daca intre timp ii poti aplica tratamente profunde de curatare, ar fi excelent.


Pilota si pernele


Pernele si pilotele contin foarte mult praf, acarieni, bacterii si chiar fungi , insa pentru ca spalarea sau curatarea lor nu este tocmai usoara, ele pot fi spalate la cel mult un an. Totusi, pernele trebuie scuturate si aerisite zilnic, iar pilota trebuie sa aiba parte de acelasi tratament ori de cate ori chimbi lenjeria de pat.


La un an de zile, du pilota si pernele la o curatatorie ecologica, pentru a te asigura ca au parte de cel mai bun tratament.


Nu uita totusi ca pernele trebuie schimbate la cel mult doi ani, in timp ce durata de viata a unei pilote este de maxim 7 ani.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare