Boli

#a/h1n1 #virus #gripa porcina #gripa

Gripa porcina a revenit in Romania

Virusul A/H1N1 a revenit agresiv in Europa si va mai circula si in urmatorii ani. Mai multe state din Europa, in special Marea Britanie se confrunta in aceasta perioada cu o noua epidemie de gripa noua. Acest tip de gripa noua include si tulpina virala A/H1N1 care a circulat in intreaga lume incepand cu anul 2009.

Virusul de gripa noua a facut peste 100 de victime in Marea Britanie, de la inceputul anului 2011. Si in Romania in aceasta saptamana au decedat doua persoane care au contactat virusul A/H1N1.

Societatea Europeana de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase avertizeaza ca lipsa vaccinarii poate duce la noua situatie de urgenta . Organizatia face astfel apel guvernelor sa incurajeze imunizarea impotriva virusului.
 

Tinerii nevaccinati, cei mai vulnerabili in fata gripei porcine
 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gripa porcina nu a atins inca punctul culminant. Revenirea la scoala a elevilor si studentilor si la serviciu dupa sarbatorile de iarna va tine la cote ridicate numarul de imbolnaviri. Sezonul gripal 2010 - 2011 reprezinta revenirea in forta a virsului A/H1N1 in multe dintre tarile din Europa, in combinatie cu alte virusuri gripale, in special cu gripa de tip B.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza asupra faptului ca virusurile de gripa sunt imprevizibile. In acest sezon, virusul A/H1N1 poate afecta grupuri de persoane care nu au fost vulnerabile la vechiul val de gripa porcina. In aceasta etapa, adultii tineri nevaccinati, fara probleme de sanatate complicate, copii,  femeile insarcinate si persoanele cu boli cronice sunt in vizorul imbolnavirilor cu gripa porcina.

De asemenea, acest sezon gripal se manifesta diferit in Europa. Tarile nordice sunt cele mai putin vulnerabile la acest virus, datorita vaccinarii masive a populatie in sezonul trecut. In aceste tari tari rata imbolnavirilro va fi mai mica, in comparatie cu celelalte tari din Europa unde vaccinare a fost mai defectuoasa.

Spre deosebire de anul trecut, cand virusul gripei porcine a fost prezent in intreaga lume, in acest an, Statele din America de Nord sunt ferite de acest virus.
 

Gripa porcina vine din Rusia
 

In acest sezon, valul de gripa porcina va ajunge in Romania prin filiera ruseasca. In tari precum Rusia si Ucraina rata imbolnavirilor cu virusul A/H1N1 este peste pragul obisnuit al acestei perioade. Cea mai grava situatie se inregistreaza in Marea Britania , unde numarul deceselor cauzate de gripa porcina este in crestere fata de anul trecut.
 

Gripa porcina va mai circula cativa ani
 

Virusul gripal care a dus la mii de imbolnaviri in sezonul 2009 - 2011 va continua sa mai circule cativa ani, in intreaga lume. Virusurile gripale sunt imprevizibile si isi schimba tulpinile de la an la an. Specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii spun ca virusul se va modifica substantial in viitor si va deveni imun la vaccinare.
 

Masuri de protectie impotriva gripei A/H1N1
 

  • igiena corecta a mainilor
  • acoperire gurii in timpul stranutului si tusei
  • vaccinarea impotriva gripei
  • evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave
  • evitarea aglomeratiilor
  • aerisirea frecventa a incaperilor si spatiilor de munca
  • prezentarea la medicul de familie in cazul unor simptome precum dureri de cap, nas infundat, dureri de gat si febra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare