Terapii alternative

#obicieuri sanatoase #alimentatie sanatoasa #odihna

5 obiceiuri ale persoanelor sanatoase tun. Tu le respecti?

Cinci reguli simple introduse viaţa noastra vor face diferenţa, iar persoanele din jur vor simţi imediat ca viaţa noastra a devenit mai buna, conform profesorului internaţional de yoga Dana Tupa.

1. Mananca sanatos!

Chiar daca ni se spune repetat si intr-o maniera uneori agresiva, sa mancam sanatos, un procent consistent al populatiei inca prefera mancarea de tip fast-food sau supra procesata, contraindicata de specialistii in nutritie si de medici. „Ca sa ne mentinem sanatosi trebuie pe cat posibil sa mancam de 3 ori pe zi, sa nu renuntam la cele 2 gustari zilnice dintre mese, insa da, sa renuntam la rontaiala infinita, din plictiseala sau facuta in mod inconstient. Ca sa eliminam acest viciu – care a devenit intre timp, prin repetitie, un obicei, putem incepe prin eliminarea din sertarele biroului toti covrigeii, ciocolatele etc. in locul lor, putem adauga salate si fructe in dieta noastra zilnica. De asemenea, putem sta la masa cu persoanele pe care le admiram, ca sa observam lucid ce obisnuiesc acestia sa manance, cat mananca si mai ales cum mananca (mai repede sau mai incet fata de noi) pentru ca mai apoi, sa putem face o comparatie. Putem sa revizuim si sa aplicam tot ceea ce ne inspira si ne motiveaza pentru a ne atinge obiectivele: fie sa slabim, fie sa avem mai multa energie”, explica Dana Tupa, fondatorul primei scoli de yoga din Romania acreditata internaţional, PURNA Yoga Academy.

2. Fa miscare!

La fel ca si alimentatia sanatoasa, miscarea trebuie sa devina un obicei in viata noastra. Din cauza ca au experimentat un timp indelungat sedentarismul, multe persoane care vor sa inceapa un stil de viata mai activ, nu stiu catre ce sport sau miscare s-ar putea indrepta sau care li s-ar potrivi cel mai bine. in opinia specialistului, la ora actuala, cele mai eficiente sporturi sau modalitati de miscare, care atrag din ce in ce mai multi practicanti, sunt: alergarea, fitness-ul, yoga, bodyART, pilates si aerobicul. Practicate intre 60 si 90 de minute, timp de 3 ori pe saptamana, este ideal. “Multor oameni li se pare exagerat sa faca miscare intre 60 si 90 de minute de 3 ori pe saptamana, insa nu trebuie sa uitam, ca multi dintre noi petrecem la birou sau in masina cel putin 9-11 ore pe zi. Aceasta inseamna aproximativ 50-60 de ore pe saptamana, la care se adauga 7-8 ore de somn pe noapte, timp in care limfa stagneaza, circulatia sangelui catre extremitati este redusa, inclusiv catre creier, deci oboseala corpului poate fi cauzata de sedentarism. Pana la urma, putem sa ne intrebam daca suntem cumva obositi din cauza sedentarismului si nu a miscarii? Raspunsul este inevitabil Da!, miscarea ne revitalizeaza, nu ne oboseste”, afirma profesorul international de yoga Dana Tupa.

3. Ia suplimente alimentare si bea apa!

Cel putin pe timpul iernii, specialistul ne recomanda sa luam spirulina, chlorella, pudra de orz verde si de grau. in cazul in care mai vrem sa si slabim, se recomanda Omega 3 si 6, deoarece sunt extrem de importante in eliminarea stocului de grasime acida. “Este demonstrat ca enzimele digestive ajuta foarte mult, mai ales la persoanele de peste 35 de ani, dar in acelasi timp trebuie sa ne dezobisnuim de filosofia fast-food… trebuie sa invatam sa mestecam bine, sa nu ne grabim la masa si chiar sa socializam cu persoanele care ne tin companie. in acelasi timp, sa nu uitam de apa, care este un factor vital pentru sanatatea noastra, ce incetineste procesul de imbatranire, asigura functionarea normala a organelor si chiar vindeca. Aici vorbim de apa pura, nu de sucuri, oricat de naturale ne sunt prezentate pe eticheta”, explica profesorul de yoga Dana Tupa.

4. Planifica in avans

Ne-am obisnuit sa ne traim viata mult prea spontant fata decat este cazul. Facem treburi pe fuga, vorbim pe fuga, iubim pe fuga, am uitat sa ne planificam lucruri in avans. Chiar daca nu este vorba de mancare sau sedentarism, este tot un obicei nociv pe care ar trebui sa-l eliminam din viata noastra daca vrem sanatate fizica si mentala. “Putem sa ne alegem un timp al nostru, la inceput de luna sau in fiecare duminica, pentru 10-15 minute, in care sa scriem pe o agenda ce vrem sa rezolvam in perioada propusa dar fara sa ne impunem deadline-uri foarte restrictive in cazul in care ne propunem lucruri grele, foarte importante si nu uzuale. Rezultatele vor fi uluitoare, ne vom antrena mintea sa planifice in avans, iar eficienta noastra va creste aproape fara sa ne dam seama. in punctul actual, majoritatea oamenilor incep mai multe lucruri concomitent, insa finalizeaza doar un sfert din ce si-au propus”, declara Dana Tupa.

5. Dormi suficient!

Spre deosebire de acum cateva decenii, oamenii dorm mult mai putin, iar toate lucrurile acestea afecteaza organismul si mai ales starea mentala. “stiati ca daca dormim sub 7 ore, aceasta poate duce la o crestere in greutate in urmatoarele 4-6 luni? De regula, se recomanda undeva la 7-8 ore pe noapte, insa nu durata este esentiala, cat mai ales calitatea somnului. Multi ne culcam acaparati de griji, de probleme si, chiar daca vom respecta durata de somn, ne vom trezi foarte obositi. Este recomandat sa invatam sa ne relaxam inainte de culcare, sa ne abandonam cu totul si sa ne ducem in lumea viselor fara nicio grija. Exista numeroase tehnici pentru asta, printre care amintesc Nidra Yoga, cunoscuta drept yoga somnului constient”, considera profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa, fondatorul primei scoli de yoga din Romania acreditata internaţional, PURNA Yoga Academy.

Sursa foto: national.deseretnews.co

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare