Dieta si nutritie

# prepararea alimentelor #alimentatie sanatoasa #ustensile gatit #metode de gatit

Metode daunatoare de a gati

Anumite obiceiuri pot fi greu de inlocuit, insa atunci cand vine vorba de modul in care gatim, exista numeroase obiceiuri daunatoare pentru organismul uman, de care nu suntem constienti. Iata mai jos cateva obiceiuri din bucatarie de care trebuie sa scapi.

1 Incingi uleiul pana scoate fum. Majoritatea retetelor incep cu formula "incinge putin ulei". Tigaia necesita foarte putin timp pentru a se incinge, insa, de obicei, cat timp uleiul se incinge facem alte lucruri si uitam de tigaia de pe aragaz.

Uleiul supra incins nu numai ca are un gust foarte prost, dar contine si substante daunatoare, care la temperaturi ridicate devin cancerigene.

2 Amesteci prea mult in mancare. Este tentant sa amesteci in mancare ca sa previi arderea acesteia, insa sa amesteci prea mult poate fi un lucru daunator. Mancarea ta nu va capata o aroma apetisanta si va deveni ca un terci.

3 Umpli la maxim tigaia. Uneori, gatitul necesita putina rabdare. Poate parea o metoda rapida sa umplem tigaia cu toate ingredientele, insa acest lucru ingreuneaza de fapt gatitul. Daca vrei sa calesti sau sa sotezi anumite alimente, umplerea la maxim a tigaii va face ca alimentele sa se fiarba. De asemenea, mancarea va avea un aspect terciuit.

Cel mai bine este sa gatesti pe rand si sa ai rabdare cu fiecare mancare pe care o faci. Mancarea se va prepara mult mai repede si va avea un gust mult mai bun.

4 Nu lasi carnea sa se odihneasca. Iti este foame si tot ce vrei este sa pui cat mai repede carnea pe gratar. Este insa indicat sa lasi carnea sa se odihneasca putin inainte de a o pune pe gratar. Astfel, sucurile din carne se vor redistribui pe toata suprafata si vei obtine o friptura suculenta si delicioasa.

5 Speli carnea prea mult inainte de a o gati. Atunci cand speli carnea in exces, aceasta isi pierde toate sucurile benefice, care o fac suculenta. In schimb, vei contamina chiuveta cu bacterii. Cel mai bine este sa stergi usor carnea cu prosoape de hartie pe care sa le arunci la gunoi.

6 Folosesti tigaile nepotrivite la temperaturi ridicate. Atunci cand folosesti astfel de tigai este indicat sa dai focul mai mic. Temperaturile ridicate face ca uleiurile sa se incinga prea tare, ceea ce duce la formarea de substante cancerigene .

7 Folosesti ustensile din metal pentru tigaile aderente. Atunci cand folosesti astfel de ustensile poti zgaria prea mult tigaile, iar reziduurile din tigaie se pot combina cu mancarea pe care o prepari. Acest lucru duce la numeroase probleme de digestie. Cel mai bine este sa folosesti ustensile din lemn.

8 Mixezi prea mult aluaturile. Atunci cand prepari aluaturile pentru copt, sau orice alte compozitii care contin cantitati mari de faina, vrei ca toate ingredientele sa se combine cat mai bine. Si pentru a le combina, amesteci cat mai mult. Acest lucru este insa gresit.

Amestecarea exagerata a aluaturilor, face ca glutenul sa se depuna in faina, ceea ce face ca preparatele tale sa devina prea tari si consistente. Este indicat sa amesteci delicat, cateva minute, chiar daca compozitia ti se pare neuniforma.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului