Dieta si nutritie

#stomac #alimentatie nesanatoasa #indigestie #probleme stomac #gaze intestinale

Cele mai daunatoare alimente pentru stomac

Balonare, dureri sau deranjamente stomacale sunt doar cateva dintre cele mai frecvente probleme ale stomacului. In fiecare an, milioane de persoane din intreaga lume se confrunta cu astfel de probleme, cauzate in special de alimentatia nesanatoasa si haotica.

Iata mai jos cateva alimente care fac rau stomacului tau:

Menta


Menta are numeroase beneficii pentru organismul uman si chiar pentru sistemul digestiv. Poate avea insa reactii adverse in cazul persoanelor care sufera de arsuri, care se pot confrunta cu agravarea simptomelor.

Menta mareste riscul de reflux acid deoarece relaxeaza esofagul, ceea ce permite acizilor din stomac sa urce in tractul digestiv. Este astfel indicat sa eviti ceaiul de menta daca suferi de arsuri stomacale .
 

Bauturile carbogazoase si sucurile de fructe


Aceste bauturi contin cantitati mari de zahar, care este un factor de risc pentru numeroase probleme stomacale. De asemenea, persoanele care sufera de intoleranta la fructoza pot avea probleme serioase atunci cand consuma astfel de bauturi.

Fasole


Fasolea, mazarea sau lintea sunt alimente care produc gaze intestinale deoarece contin molecule de zahar mult pre mari pentru intestinul subtire . Astfel, organismul nu poate metaboliza aceste molecule, care raman blocate in intestine.
 

Cafea


Acizii din cafea irita stomacul si duc la indigestie si reflux acid, in special la persoanele care sufera de ulcer. Este indicat sa eviti si cafeaua fara cofeina, care contine aceleasi cantitati de acizi daunatori stomacului.
 

Broccoli


Chiar daca este una dintre cele mai sanatoase legume, broccoli este contraindicat persoanelor care sufera de gaze intestinale. Broccoli este o leguma cu fibre solubile , care sunt metabolizate in intestinul gros, unde se produc gazele.
 

Rosii


Rosiile sunt alimente iritante pentru esofag si agraveaza simptomele de reflux acid sau arsuri stomacale. Sucul de rosii este foarte bogat in acizi, care stimuleaza productia de extra acizi stomacali. Acest lucru duce la iritarea esofagului si a stomacului, ducand la simptome neplacute.
 

Lactate


Numeroase persoane sufera de intoleranta la lactoaza si continua sa consume lapte si produse lactate , ceea ce duce la simptome neplacute, care pot genera afectiuni serioase. Lactatele care nu sunt absorbite de organism, se depun in intestinul gros si subtire, ducand la gaze.
 

Grasimi


Alimentele bogate in grasimi, precum cele prajite, agraveaza simptomele reflexului acid si ale deranjamentelor stomacale. Aceste alimente necesita mai mult timp pentru a fi metabolizate de catre organismul uman, astfel ca raman mai mult timp in stomac.

In aceste situatii, stomacul produce cantitati mai mari de acizi pentru a ajuta digestia. De asemenea, si mancatul in excces duce la acelasi fenomen.
 

Ciocolata


Ciocolata are numeroase beneficii asupra organismului uman, in special daca este neagra si consumata cu moderatie. Poate insa duce la indigestie si arsuri stomacale. Ciocolata contine cantitati mari de teobromina, un compus natural care se regaseste in cacao sau ceai.

Aceasta substanta relaxeaza esofagul, ceea ce permite acizilor din stomac sa migreze, ducand la reflux acid. De asemenea, ciocolata contine cofeina care stimuleaza productia de acizi stomacali.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare