Dieta si nutritie

#mancare #alimente #organism #anemie #alimentatie

Cum sa mancam corect

Sa mancam echilibrat si in mod corect este primordial pentru sanatatea organismului . Alimentatia noastra este principalul furnizor de energie si resurse necesare pentru functionarea creierului, a muschilor si a celulelor. Carentele vitaminice pot pune serios in pericol echilibrul alimentar.

 

Pasi esentiali in modul de hranire

 

  • Nu manca niciodata in picioare, ci asezat corespunzator la masa

Senzatia de balonare iti creeaza adesea disconfort abdominal si o stare generala proasta? Poate fi un semn ca gresesti in modul in care obisnuiesti sa-ti iei masa. Odata ce ai terminat de mancat, stomacul tau nu trebuie sa fie perfect plin. Obisnuieste-te sa mananci intotdeauna asezat, incet si niciodata pana la refuz; creierul are nevoie de 20 de minute pentru a trimite semnalul „nu mai imi este foame”.

  • Realizeaza cand portiile de mancare sunt prea mari

Marimea portiilor de mancare s-au dublat in ultimii 50 de ani. Nu uita ca stomacul este de marimea unui pumn, care se poate insa intinde. Deci nu te astepta sa nu suferi daca nu vei tine cont de acest criteriu si vei tripla cantitatea pe care trebuie sa o mananci in mod obisnuit.

Daca obisnuiesti sa mananci cantitati mici de mancare stomacul nu se va intinde. Poti sa pui in aplicare aceasta recomandare mancand numai portii mici de mancare si sa-ti acorzi pentru luarea mesei 10-20 de minute, timp in care creierul sa transmita senzatia de satietate.

  • Alege alimente sanatoase usor de servit

Alimentele care se servesc usor permit persoanelor cu un mod de viata trepidant sa aiba un regim alimentar nutritiv sanatos. Pentru a lua o masa sanatoasa, chiar si intr-un ritm mai alert incearca sa consumi: salate preparate, legume boabe din conserve, pui la rotisor (evita insa pielea), branzeturi si iaurturi.

  • Alege preparate sanatoase daca mananci in oras

In momentul in care esti nevoit sa mananci in oras, la restaurant sau fast-food incearca sa faci alegerile cele mai potrivite: cartofi copti aromatizati cu diverse ierburi; salate cu carne de pui la gratar ; bruschete cu rosii; friptura garnisite cu legume nature si cu verdeata, evitand sosurile grase cu maioneza sau unt.

  • Mizeaza pe fier si vitamina C in alimentatia ta

Un aport suficient in fier este deosebit de important pentru organism, mai ales pentru femei. O carenta in fier poate duce la aparitia oboselii si mai grav a anemiei feriprive. Carnea rosie nu este numai sursa principala de fier, insa absorbtia acestui mineral se face mult mai usor. Alte alimente bogate in fier sunt: cerealele imbogatite cu minerale, fructele uscate, legumele cu frunze verzi, fasole.

Este de asemenea de preferat sa se consume alimente bogate in fier cu un aliment bogat in vitamina C care favorizeaza absorbtia fierului in corp. Opteaza deci pentru un suc de portocale, kiwi sau capsuni.

  • Mentine-ti echilibrul hidric

Necesarul zilnic de lichide creste proportional cu ritmul de viata si activitatea fizica depusa. De cele mai multe ori, persoana deshidratata resimte o senzatie de oboseala puternica. Incearca sa bei aproximativ 6-8 pahare de apa pe zi sau alte lichide de genul: ceai, suc de fructe , compoturi, supe foarte lichide. Incearca sa limitezi aportul in cofeina si sa nu bei mai mult de doua cesti pe zi.

 

Tine cont de mici reguli in ceea ce priveste masa

 

  • Evita sa sari peste mesele principale;
  • Cand ai timp pregateste-ti chiar tu mancarea. Este modalitatea cea mai sigura de a manca sanatos, deoarece vei prepara doar cu alimente atent alese, in cantitatile pe care le doresti;
  • Incearca sa prepari cel putin o reteta noua pe saptamana care sa nu implicite folosirea alimentelor grase sau prajirea in ulei;
  • Introdu in alimentatia ta cat mai multe legume verzi si fructe proaspete;
  • Mergi mai degraba in piata si cumpara produse proaspete decat sa optezi pentru varianta congelata, fie ca este vorba de legume, fructe sau peste.


Sursa foto : images.craveonline.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare