Dieta si nutritie

#zahar #dulciuri #glucide #dependenta

Zaharul, otrava dulce pentru corp

Alimentele pe care le mancam pe baza de zaharuri rapide ne fac dependenti si ne slabesc sistemul imunitar. Zaharul si produsele care contin zahar sunt glucide simple deloc indispensabile echilibrului nutritional al organismului. Confuzia asupra beneficiilor zaharului este intretinuta de conceptii preconcepute si de publicitate.

Consumul de produse care contin zahar a crescut simtitor in industria alimentara, in ciuda semnalului de alarma tras de medici asupra impactului negativ pe care il are asupra organismului.

Este necesar sa consumi mai putin zahar deoarece acesta contine numai glucide si nu elementle de care coprul are nevoie, adica saruri minerale, vitamine, oligoelemente necesare pentru un organism sanatos .

Daca vei consuma foarte multe alimente cu zahar, se va instala senzatia de satietate si nu vei mai manca si alte produse cum sunt legumele sau fructele. Astfel, riscul de a suferi carente vitaminice va fi mult mai mare. Zaharul poate fi util inainte de o competitie sportiva sau examen mai greu, insa in viata de zi cu zi este un aliment fara importanta nutritionala.

 

Cum stii daca suferi de dependenta de zahar?

 

  • Afla daca suferi de hipoglicemie

Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei de zahar din sange) se manifesta sub diverse forme la nivel fizic: indispozitie, transpiratie rece, ameteala, senzatie de „negru in fata ochilor”; dar si psihic: depresie, sensibilitate accentuata, iritabilitate, oboseala generala etc.

  • Ce fel de alimentatie ai?

Mananci foarte multe cereale rafinate (paine, paste, orez), deserturi dulci? Bei foarte multe sucuri racoritoare, alcool, cafea si consumi intotdeauna mai multe dulciuri decat cei din jur?

De retinut: Contrar a ceea ce se crede, nu te vei ingrasa pentru ca ai mancat o prajitura. In cantitati egale, zaharul ofera mai putine calorii decat grasimile, insa problema zaharului este legata de dependenta foarte puternica pe care o da: odata zaharul ingerat, organismul va cere din ce in ce mai mult zahar si implicit vei manca fara sa iti dai seama mai mult.

 

Mituri despre zahar

 

  • Mierea este mai putin energica decat zaharul

Adevarat. Pentru ca mierea contine apa, aduce mai putine glucide (75g la 100g de produs) decat zaharul care nu contine deloc apa (99,5g de glucide la 100g). In schimb, mierea are o putere de indulcire superioara celei a zaharului, gratie prezentei fructozei.

  • Zaharul brun este mai bun pentru sanatate decat zaharul alb

Fals. Zaharul brun are aceasta culoare datorita impuritatilor (nu a fost rafinat ca zaharul alb), deci in niciun caz nu ar trebui sa prezinte un interes nutritional real.

  • Mentiunea de pe etichete „fara zahar” inseamna ca produsul nu este dulce

Fals. Aceasta mentiune indica doar ca produsul respectiv nu contine deloc zahar, care este cariogen. In schimb, poate contine alte glucide (denumite si zaharide), uneori la fel de energetice ca zaharul.

  • Trebuie sa mananci mai putine alimente cu amidon deoarece acestea ingrasa

Fals. Este adevarat ca produsele care contin amidon sunt bogate in glucide, insa este necesar sa le consumi in fiecare zi pentru ca aduc energie, la fel ca si fibrele, vitaminele si mineralele.

  • Indulcitorii nu ingrasa

Fals. Inlocuirea zaharului cu indulcitori nu nu te ajuta sa pierzi imediat in greutate. Acest lucru trebuie asociat obligatoriu cu o activitate fizica zilnica.

 

10 trucuri pentru a manca mai putin zahar

 

1. Redu la jumatate cantitatea de zahar in majoritatea retetelor.

2. Evita sa consumi prajituri, bomboane si caramel deoarece au un continut foarte mare de zahar.

3. Incearca sa bei cafeaua si ceaiul cu foarte putin zahar.

4. Foloseste cu moderatie mierea si siropul de paltin, deoarece sunt foarte bogate in fructoza si glucoza.

5. Inlocuieste bauturile racoritoare si sucurile nectar cu sucuri de fructe sau de legume naturale.

6. Inlocuieste dulceata cu piureuri de fructe si compoturi fara adaos de zahar.

7. Opteaza pentru faina integrala in locul celei albe.

8. Renunta la inghetatele din comert, deoarece au un continut foarte mare de zahar.

9. Consuma cu moderatie ciocolata si alte dulciuri fabricate industrial.

10. Evita laptele natural bogat in lactoza si opteaza pentru lapte vegetal: soia, orez, ovaz etc.
 

Sursa foto : flickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare