Dieta si nutritie

#alimentatie #alimente #fructe #legume

Cum sa identifici alimentele sanatoase

O dieta echilibrata trebuie sa contina alimente sanatoase , nutritive care contribuie la o minte si un corp armonios. Chiar daca putem determina care alimente sunt sanatoase, precum fructele si legumele, exista si cazuri in care nu stim daca produsul din fata noastra, de pe raftul magazinului, este sau nu benefic pentru organismul nostru. Consumul de alimente nesanatoase trebuie limitat. Riscurile sunt grave: sanatate precara, kilograme in plus si riscul aparitiei unor afectiuni severe.
 

Iata mai jos cateva sfaturi pentru a alege alimente sanatoase:
 

1 Citeste eticheta. Citeste intodeauna eticheta alimentelor pe care le cumperi. Cele mai multe alimente ambalate sunt procesate, iar in compozitia lor sunt adaugate multe grasimi si zaharuri.

Aditivii si conservantii sunt adaugati in majoritatea produselor pentru a prelungi viata acestora. Astfel, citirea ingredientelor este foarte importanta pentru a afla daca produsul pe care vrei sa il cumperi este sanatos sau nu. Multe alimente contin zahar si sare peste limita admisa, dat si cantitati importante de fructoza sau gluzoca.

2 Alege alimentele proaspete. Fructele si legumele proaspete nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta. Acestea nu au alte ingrediente ascunse, nu sunt procesate, sunt bogate in nutrieti si sunt o sursa importanta de vitamine si mineral esentiale, necesare functionarii corecte a organismului uman.

De asemenea, au putine calorii si grasimi si sunt bogate in fibre care ajuta la reglarea digestiei si la stabilizarea nivelului de zahar din sange . Este indicat insa sa alegi produsele care nu contin pesticide si sa le speli bine inainte de a le consuma.

3 Evita alimentele care contin grasimi. Atunci cand alegi un produs uita-te cu atentie pe eticheta acestuia. Prezenta grasimilor saturate si rans in unele alimente este un semn clar ca acele produse trebuie evitate. Grasimile saturate constribuie la formarea de cheaguri de sange, care blocheaza circulatia sangelui in artere. Acest lucru creste riscul de atacuri de inima sau infarct.

Grasimile saturate se intalnesc de obicei in alimentele prajite, in unt si in carnea grasa. Grasimile trans sunt produse sintetic si sunt folosite in unele alimente pentru a prelungi viata acestora. Aceste grasimi se gasesc in alimentele prajite, margarina si produsele de patiserie .

4 Alege carne si peste proaspete. Cand faci cumparaturi, alege carne si peste proaspete, care nu sunt ambalate. Carnea si pestele ambalat sau la conserva contin numeroase ingrediente adaugate, inclusiv cantitati importante de sare. Feliile proaspete de carne nu contin conservanti sau chimicale .

5 Evita alimentele cu faina alba si zahar. Aceste alimente sunt procesate, iar in procesul de rafinare isi pierd toti nutrientii. Evita paine alba si produsele de patiserie. In schimba alege produse integrale care contin numerosi nutrienti, vitamine si minerale. Aceastea contin si fibre, esentiale in procesul digestiv.

6 Alege alimentele cu putine ingrediente. Alimentele proaspete, neprocesate trebuie sa fie intotdeauna primele pe lista atunci cand mergi la cumparaturi. Daca pe eticheta produsului ales sunt mai multe ingrediente carora nu le poti pronunta numele asta inseamna ca acel produs este plin de chimicale.

7 Alege "super" alimentele. Acestea reprezinta cea mai buna alegere atunci cand cumpere fructe si legume. Sunt bogate in nutrienti si antioxidanti si contribuie la o sanatate de fier. Printre super alimentele pe care le poti alege de la piata se numara rosiile, broccoli, somonul, ouale, fasolea neagra, dovleacul, spanacul, migdalele,ardeii, usturoiul, ceapa, uleiul de masline sau carnea de curcan.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare