Asadar, este esential sa se anticipeze si sa se inlocuiasca constant pierderile de lichide prin aport de alimente si lichide care sa contina suficienta apa si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, etc) pentru a se mentine starea de echilibru (homeostazie) a organismului. Aportul de electroliti este esential pentru o mare varietate de functii biologice, astfel ca in special sodiul si potasiul, prin intermediul sistemului ATP-azic participa activ la transportul multor substante si la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului.
Apa minerala amelioreaza pericolul pierderilor de saruri ale organismului pe timpul caniculei
Inlocuirea sarurilor pierdute prin transpiratie trebuie facuta natural si o solutie practica si economica este apa minerala naturala.
Toate apele minerale par la fel, dar fiecare are propriul gust, depinzand de structura geologica a zacamantului, cu compozitie minerala diversa. O caracteristica importanta, precizata pe eticheta, este cantitatea de reziduu sec. Acesta reprezinta cantitatea de particule solide care raman dupa ce apa a fost incalzita la 180 de grade Celsius.
In functie de cantitatea de reziduu sec exista trei categorii de ape minerale naturale:
- Foarte slab mineralizata - conţinutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
- Ape slab mineralizate sau oligominerale (mai putin de 500 mg/l de reziduu sec)
- Puternic mineralizata - conţinutul de saruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
Apa minerala – benefica digestiei in timpul caniculei
In afara beneficiului hidratarii complete, studiile efectuate de-a lungul timpului au concluzionat in mod constant ca apa minerala naturala poate ajuta activitatea intestinala, datorita stimularii gastrice determinata de ionii bicarbonat. Aceste ape bogate in ioni bicarbonat, care sunt de fapt un amestec de saruri minerale care pot neutraliza acizii, au un impact pozitiv asupra nivelului de grasimi circulante din organism. In plus, bicarbonatii din apa minerala naturala au indicatii demonstrate clinic in drenajul biliar si in metabolismul colesterolului.
In decursul studiilor facute s-a constat ca aportul de apa minerala naturala, bogata in sodiu nu a modificat nivelul tensiunii arteriale al subiectilor. Acest lucru a fost explicat prin actiunea ionilor bicarbonat asupra efectelor negative ale sodiului. Prezenta potasiului si magneziului, cu rol de protectie la nivel cardiovascular, in compozitia acestor ape ajuta la inhibarea efectelor sodiului.
Apa minerala – benefica in prevenirea bolilor cardiovasculare
Intr-o serie de studii clinice s-a observat si o scadere marcata a concentratiei glucozei serice a jeun. Aceasta reducere indica raportul dintre metabolismul lipidelor si glucoza, ceea ce sugereaza ca un consum de apa bogata in saruri bicarbonate poate juca un rol benefic in prevenirea bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.
Asadar mai ales in plina vara, un pahar cu apa minerala naturala carbogazoasa simpla sau in care se adauga si zeama proaspata de lamaie, frunze de menta si o picatura de stevia ne hidrateaza, ne racoreste si ne mentine sanatosi.
Conferentiar Dr. Lygia Alexandrescu, Nutritionist Acreditat CIO
Advertorial