Dieta si nutritie

#insomnii # dependenta de alcool #vise #oboseala #somn #bauturi alcoolice

Studiu: Alcoolul consumat inainte de culcare afecteaza calitatea somnului

Un pahar de bautura alcoolica inainte de culcare poate ajuta unele persoane sa adoarma mai repede, insa pe termen lung, acest obicei afecteaza calitatea somnului. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii care au analizat peste 20 de studii despre efectele alcoolului asupra somnului.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici de la London Sleep Center, alcoolul intrerupe ciclurile normale de somn si afecteaza unul dintre cele mai odihnitoare tipuri de odihna, acela in care apar visele. In plus, consumat cu regularitate inainte de culcare, alcoolul cauzeaza insomnie si oboseala. De asemenea, multe persoane devin dependente de alcool, folosindu-l regulat pentru a putea adormi.

Alcoolul consumat inainte de culcare, cauza sforaitului

Cercetatorii de la London Sleep Center au comparat rezultatele mai multor studii si au ajuns la concluzia ca alcoolul ajuta unele persoane sa adoarma mai repede si confera un somn odihnitor in prima parte a noptii. Aceasta faza a somnului este foarte odihnitoare si relaxanta si ajuta la repararea tesuturilor osoase si musculare.

Pe de alta parte, alcoolul afecteaza somnul din a doua parte a noptii si anuleaza si beneficiile primite de organism in prima faza de somn. Astfel, persoanele care obisnuiesc sa bea alcool inainte de culcare au un somn mai agitat in a doua parte a noptii, atunci cand apar de obicei visele.

De regula, in aceasta faza, creierul isi "organizeaza" amintirile, iar somnul insuficient afecteaza memoria si concentrarea.

Medicul Irshaad Ebrahim, unul dintre coordonatorii studiului, arata ca alcoolul consumat inainte de culcare ingreuneaza respiratia, cauzeaza sforait si chiar intreruperea respiratiei in timpul somnului. In plus, alcoolul consumat inainte de culcare provoaca sete si nevoia intensa de a merge la toaleta mai des in timpul noptii.

Alcoolul, consumat cu moderatie inainte de culcare

Specialistul mai avertizeaza ca alcool nu imbunatateste calitatea somnului, iar oamenii nu trebuie sa recurga la aceasta metoda pentru a adormi mai rapid. De altfel, Irshaad Ebrahim recomanda ca alcoolul sa fie consumat cu cel putin doua ore inainte de culcare, astfel incat sa isi reduca efectele negative asupra organismului.

De asemenea, inainte de culcare, cantitatea de alcool nu trebuie sa depaseasca un pahar de bautura.

Sursa foto: //www.thedailybeast.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare