Dieta si nutritie

#vitamine #minerale #antioxidanti #nuci #acizi omega 3 #diabet #inima

Iti plac nucile? Afla care sunt beneficiile lor pentru sanatate!

Stiai ca doar cateva nuci consumate inainte de culcare te ajuta sa dormi mai bine? Bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, nucile protejeaza inima, previn cancerul si diabetul si te ajuta sa slabesti. Descopera mai jos care sunt beneficiile pentru sanatate ale nucilor si cum sa le adaugi in alimentatia ta zilnica!

Nucile protejeaza inima. Nucile contin o serie de compusi benefici pentru inima, precum potasiul, calciul, magneziul, vitamina E si acizii grasi omega 3. Potasiul, un electrolit, joaca un rol esential  pentru buna functionare a inimii, prin echilibrarea contractiilor muschiului cardiac. Alaturi de calciu si magneziu, potasiul regleaza si tensiunea arteriala.

Vitamina E previne formarea cheagurilor de sange, iar acizii grasi omega 3 reduc colesterolul. In plus, acizii grasi din nuci relaxeaza si imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange, ceea ce reduce riscul de infarct si atacuri de inima.

Nucile previn cancerul. Datorita cantitatilor mari de antioxidanti pe care le contin, nucile protejeaza organismul impotriva a numeroase afectiuni, printre care si cancerul. Nucile sunt de mare ajutor in special in prevenirea cancerului de prostata si de san, reducand dezvoltarea tumorilor canceroase.

Nucile imbunatatesc calitatea somnului. Glanda pineala a organismului produce melatonina, un hormon care induce si regleaza somnul. Insa acest hormon se gaseste si in nuci, care devin astfel gustarea ideala inainte de culcare.

Nucile controleaza greutatea corporala. Bogate in fibre alimentare, proteine si grasimi nesaturate, nucile reprezinta o gustare extrem de sanatoasa. Nucile pot inlocui cu succes alimentele bogate in grasimi saturate, nocive pentru organismul uman, precum carnea rosie, ouale si lactatele. In plus, nucile reduc depozitele de grasime din zona abdomenului. Pentru a te bucura de toate beneficiile nucilor, cel mai bine este sa le consumi in stare cruda.

Nucile imbunatatesc simptomele diabetului. Nucile imbunatatesc abilitatea vaselor de sange de a se dilata la persoanele care sufera de diabet si reduc si problemele asociate cu sindromul metabolic, precum hipertensiunea, colesterolul si obezitatea.

Nucile stimuleaza activitatea creierului. Deoarece sunt bogate in acizi grasi omega 3, nucile sunt excelente pentru sanatatea cerebrala. Creierul este format in mare parte din grasimi, care stimuleaza productia de noi celule cerebrale. Astfel, nucile ajuta creierul sa functioneze la cote maxime. In plus, nucile reduc riscul de hiperactivitate, probleme de invatare si de comportament.

Atentie!

Nucile sunt cunoscute pentru reactiile alergice severe pe care le cauzeaza. Aceste reactii alergice sunt imediate si specifice, precum umflarea buzelor, mancarimile, eczemele, iritatiile pielii, ameteala si congestia nazala. In unele cazuri, reactiile pot aparea si mai tarziu si sunt insotite de dureri de cap, depresie, insomnie, deranjamente stomacale si oboseala.

In plus, nucile sunt bogate in calorii, astfel ca este indicat sa le consumi cu moderatie, nu mai mult de 50 de grame pe zi. Nucile pot fi consumate in stare cruda, simple, si in diverse supe, salate si deserturi.

Sursa foto: scientificamerican.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare