Dieta si nutritie

#varza #spanac #tensiune arteriala #nitrati #beneficii suc de sfecla

Studiu: Sucul de sfecla reduce tensiunea arteriala

Un singur pahar de suc de sfecla pe zi tine tensiunea arteriala sub control. Mai exact, sucul de sfecla reduce tensiunea sistolica in decurs de doar cateva ore de la consum, arata un studiu recent efectuat de cardiologii australieni. Afla mai multe in continuare despre efectele consumului de suc de sfecla asupra tensiunii arteriale!

Rezultatele studiului, desfasurat in cadrul Institutului de Cardiologie si Diabet din Melbourne, Australia, arata ca in urma consumului de suc de sfecla, tensiunea participantilor la cercetare a scazut cu 4-5 puncte. Chiar daca scaderea pare mica, cercetatorii sunt de parere ca acest fenomen echivaleaza cu reducerea a 10% dintre decesele cauzate de afectiunile cardiace.

Sucul de sfecla, benefic pe termen lung pentru tensiunea arteriala

Leah Coles, coordonatorul cercetarii, considera ca rezultatele sunt extrem de promitatoare si indica beneficiile pe termen lung ale consumului de suc de sfecla.

Studii precedente au indicat ca sucul de sfecla reduce tensiunea arteriala, chiar si la persoanele care nu fac alte schimbari in dieta.

La acest studiu au participat 15 barbati si 15 femei care au consumat zilnic aproximativ 500 ml de suc de sfecla, combinat cu suc de mere si suc de tip placebo. Aceste persoane au fost apoi monitorizate timp de 24 de ore. Aceeasi procedura a fost repetata dupa 2 saptamani, cu persoanele care au baut suc placebo si carora li s-a dat acum suc de sfecla.

Atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor s-a inregistrat o scadere a tensiunii sistolice la sase ore de la consumul sucului de sfecla. Apoi, cercetatorii si-au limitat analiza doar in cazul barbatilor si au observat o reducere a tensiunii arteriale cu 4,7 puncte.

Nitratii, extrem de importanti intr-o alimentatie sanatoasa

Concentratiile mari de nitrati pe care sfecla le contine sunt responsabile pentru reducerea tensiunii arteriale. Nitratii din surse dietetice sunt metabolizati in oxid nitric, care relaxeaza vasele de sange si le dilata, ceea ce imbunatateste circulatia sangelui. In acest fel, se reduce si tensiunea arteriala.

Astfel, cercetatorii sunt de parere ca nitratii sunt compusii activi cei mai benefici din alimentatie. Specialistii recomanda, asadar, o dieta bogata in nitrati, care sa provina din surse naturale precum sfecla, spanac sau varza, cu atat mai mult cu cat aceste alimente au si alte beneficii pentru sanatate: sunt sarace in grasimi si ajuta la reducerea colesterolului.

Sursa foto: avocadopesto.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare