Boli

#frig #ger #iarna #accidente

Sfaturi practice pentru o iarna fara neplaceri

In perioada iernii, pot aparea probleme de natura diferita: raceala, fracturi sau luxatii, pana la intoxicatii cu monoxid de carbon . Insa, urmatoarele sfaturi va permit sa rezistati mai bine atat la frig, cat si la o eventuala imbolnavire .

Asadar, in casa sau afara este indicat sa luati cateva masuri de protejare impotriva frigului.

 

Cum sa va imbracati cand iesiti

 

Cel mai bine este sa cresteti numarul de straturi de haine (adica mai multe haine subtiri ) decat un singur pulover gros. Important este sa nu uitati manusile pentru a evita degeraturile. In orice caz, nu beti alcool doar cu gandul ca va incalziti, deoarece acestea favorizeaza aparitia accidentelor hipotermice.

In fiecare iarna, din acest motiv au fost constatate nenumarate decese. Fiti atenti si la cazaturi, in cazul in care este zapada sau gheata, insa, daca nu mai faceti parte din categoria celor tineri purtati incaltaminte cu talpi antiderapante.

De asemenea, adaptati-va alimentatia la aportul energetic de care aveti nevoie. De obicei, este bine ca mesele sa contina alimentele bogate in calorii pentru a putea face fata temperaturilor scazute. Insa, nu este indicat sa mancati foarte multe grasimi (desi sunt recomandate in sezonul rece) pentru a nu lua in greutate prea multe kilograme, care vor fi dificil de dat pana in vara.

 

Problemele din locuinta

 

Acasa, riscurile legate de intoxicare la nivel interior au crescut in perioada iernii mai ales din cauza protejarii excesive a locuintei. Chiar daca termometrul arata mai putin de 0 grade, trebuie sa va aerisiti suficient apartamentul, in special daca faceti parte din categoria bolnavilor de astm. Aflati in aceeasi situatie, este recomandat sa va feriti de fumul de tigara.

De altfel, in fiecare iarna, numeroase accidente sunt produse de monoxidul de carbon emis de diferite sisteme de incalzire defectuoase. Asa ca este bine sa fiti vigilenti. Trebuie sa depistati posibilitatea unei intoxicatii cu dioxid de carbon in momentul in care aveti dureri de cap inexplicabile, greturi, varsaturi si modificari ale starii de constienta. In acest caz opriti imediat aparatul suspectat.

In sfarsit, nu uitati ca un cos de soba (semineu) trebuie curatat corespunzator si focul bine supravegheat pentru a evita riscul de incendiere . Este indicat sa acordati atentie si sobelor care functioneaza cu carbuni sau cu lemne din casele de la tara, caci ele pot fi in aceeasi masura sursa unui incendiu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare