Boli

#probleme de sanatate #dureri de spate #afectiuni calculator

Probleme de sanatate cauzate de calculator

Durerile de spate, de gat sau afectiunile oftalmologice sunt probleme comune cauzate de utilizarea in exces a calculatorului. Pozitia incorecta sau stresul sunt alti factori care duc la probleme de sanatate cauzate de statul prelungit in fata calculatorului.
 

Dureri de spate


Durerile de spate pot fi cauzate de tipul incorect de scaun pe care stai toata ziua la birou sau acasa. De asemenea, durerile de spate sunt cauzate si de pozitia proasta pe scaun. Este indicat sa stai cat mai drept, fara a pune picioarele unul peste altul.

Atunci cand cumperi un scaun pentru birou este recomandat sa le alegi pe cele ergonomice si care dispun de un mecanism de ajustare a inaltimii. Este de asemenea indicat sa nu cumperi scaune care au manere.
 

Dureri de gat


Durerile de gat pot aparea atunci cand folosesti tastatura si misti capul in sus, jos, la stanga sau la dreapta. Aceste dureri pot fi cauzate si de ochelarii de vedere nepotriviti sau de inaltimea la care este asezat monitorul.

Pentru a evita aceste dureri este indicat sa mergi la un control oftalmologic si sa folosesti ochelari de vedere sau de protectie potriviti. Este important sa ajustezi si inaltimea monitorului, care trebuie sa fie paralel cu privirea, nici prea sus, nici prea jos.
 

Dureri de incheieturi si degete


Durerile de incheieturi si degete sunt cauzate de scaunul care nu este ajustat corespunzator pentru birou si monitor. De asemenea, si modul in care folosesti tastatura sau mouse-ul poate duce la dureri.

Pentru a corecta aceasta problema, trebuie sa ajustezi inaltimea scaunului, care trebuie sa formeze litera L intre umeri, cot si incheieturi. In acest fel degetele vor fi orizontale cu tastatura si mouse-ul. Si mouse-ul trebuie sa aiba o pozitie corecta, sa fie asezat in fata umarului, aproape de corp.
 

Probleme oculare


Problemele oculare sunt extrem de frecvente in randul celor care petrec mult timp in fata calculatorului. Folosirea prelungita a calculatorului poate duce la glaucom, in special la persoanele care deja sufera de alte afectiuni oculare.

Lumina puternica a monitorului afecteaza ochii in mod dramatic. Pentru a evita complicatiile, este indicat ca la fiecare 10 - 15 minute sa ne luam privirea de la calculator si sa ii inchidem pentru cateva secunde.

De asemenea, poti folosi ecrane sau ochelari de protectie pe care sa ii folosesti de fiecare data cand stai la calculator. Este indicat si sa ajustezi contrastul si luminozitatea monitorului si ai grija ca distanta dintre tine si monitor sa fie suficient de mare.
 

Pozitia proasta


Pozitia proasta a corpului este o alta problema cauzata de statul la calculator. Atunci cand stai la calculator trebuie sa ai o pozitie relaxata, spatele sa fie drept, insa nu incordat. Monitorul trebuie sa fie plasat in fata ta, nu mai sus sau mai jos si nici intr-o parte.

Pozitia incorecta in fata calculatorului poate cauza numeroase dureri de spate, gat, umeri sau cap.
 

Stres


Stresul este o alta problema cauzata de folosirea indelungata a calculatorului. Acesta se poate confrunta adesea cu probleme tehnice , precum pierderea conexiunii de internet sau blocarea. In aceste situatii, intarzierile in munca efectuata la calculator duc la frustrari si stres.

Stresul este un factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare si cancer. Este astfel indicat sa reduci pe cat posibil stresul asociat cu utilizarea calculatorului. Daca ceva nu functioneaza, apeleaza la specialistii care sa remedieze problema.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare