Boli

#alaptat #beneficii alaptat #mastita #infectie sani

Ce trebuie sa stii despre mastita

Mastita este o afectiune care apare de obicei in randul femeilor care alapteaza, insa poate aparea si in alte circumstante. Este foarte important sa discuti cu medicul inca de la primele simptome, pentru a evita complicatiile.
 

Ce este mastita


Mastita este o infectie a tesuturilor mamare, care duce la dureri, inflamatii, incalzirea si inrosirea sanilor. Daca suferi de mastita, te poti confrunta si cu febra si frisoane. Mastita afecteaza in special femeile care alapteaza.

In majoritatea cazurilor, mastita apare in primele trei luni de la nastere, insa poate aparea si mai tarziu. Aceasta afectiune este extrem de neplacuta si poate duce chiar la incapacitatea de a avea grija de bebelus.

Mastita duce si la intarcare prematura , insa specialistii recomanda continuarea alaptarii chiar daca suferi de acesta afectiune.
 

Simptomele mastitei


Mastita apare spontan si se manifesta prin:

  • sani sensibili si calzi la atingere;
  • stare generala de rau;
  • inflamatia sanilor;
  • dureri si senzatii de arsura in timpul alaptarii;
  • inrosirea pielii;
  • febra de peste 38 de grade.


In general, mastita afecteaza un singur san si apare in primele luni de alaptare . In majoritatea cazurilor, mastita debuteaza prin simptome asemanatoare gripei, iar dupa primele 24 de ori, sanul incepe sa se inroseasca. In aceasta situatie, este indicat sa mergi la medic.

De cele mai multe ori, antibioticele sunt foarte eficiente in tratarea mastitei. Daca starea ta nu se imbunatateste nici dupa tratamentul cu antibiotie este indicat sa mergi din nou la medic pentru un consult amanuntit.
 

Cauzele mastitei


Mastita apare atunci cand bacteriile patrund in testurile mamare prin crapaturile din piele sau prin sfarc . Bacteriile de la suprafata pielii sau din gura bebelusurului patrund in canalele de lapte unde se dezvolta. Acest fenomen duce la dureri, inrosirea si inflamarea sanului.
 

Complicatii ale mastitei


Daca ai mai avut mastita, este foarte posibil sa te confrunti din nou cu aceasta problema. Amanarea tratamentului sau un tratament gresit sunt principalele cauze ale recidivarii mastitei.

Staza laptelui este o alta complicatie a mastitei netratate. Atunci cand laptele nu este complet drenat din sani in timpul alaptarii duce la staza. Acest lucru duce la dureri si inflamatii.

Atunci cand mastita este prost tratata poate duce la formarea de abcese care se pot dezvolta in tesuturile mamare. Un abces necesita de obicei drenaj chirurgical.

Pentru a evita aceste probleme este indicat sa discuti cu medicul de la primele simptome neplacute.
 

Cum se trateaza mastita


Cel mai adesea, mastita se trateaza cu ajutorul antibioticelor. Tratamentul dureaza intre 10 si 14 zile. Chiar daca te vei simti bine dupa primele 24 - 48 de ore este important sa urmezi intreg tratamentul.

De asemenea, este foarte important sa te odihnesti, sa consumi multe lichide si sa te asiguri ca tot laptele din sani este bine drenat.
 

Stilul de viata si mastita


Daca suferi de mastita, este bine sa continui sa alaptezi. Alaptarea ajuta la eliminarea infectiei din sani. Pentru a reduce disconfortul este indicat:

  • sa mentii rutina de alaptare;
  • sa te odihnesti suficient;
  • sa eviti mancatul in exces inainte de alaptare;
  • sa folosesti diverse pozitii pentru a alapta;
  • sa porti un sutien potrivit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului