Boli

#lichenul plan #stres #piele #sistem imunitar

Lichenul plan, piedica in calea pielii sanatoase

Mult mai intalnita decat eczema sau psoriazisul, aceasta afectiune dermatologica se manifesta prin aparitia unor mici pete proeminente de culoare rosu-violet care provoaca mancarime .

 

Se numeste , deoarece formele sale de manifestare seamana extrem de ciudat cu lichenul. De fapt, deasupra acestor pete apar striatii fine albe, ca acelea ale lichenului vegetal.

In majoritatea cazurilor, lichenul plan afecteaza extremitatile membrelor (maini, degete, coate, gambe, talpi etc) insa si mucoasele ochilor, ale cavitatii bucale si ale organelor genitale. Destul de rar, apare in zona unghiilor si a pielii capului, provocand in acest ultim caz o pierdere locala a parului.

Stresul, posibila cauza de imbolnavire

Desi cauzele aparitiei bolii raman inca necunoscute, singura certitudine este legata de scaderea sistemului imunitar care duce la impiedicarea regenerarii celulelor pielii. Medicii sunt de parere ca lichenul plan poate avea totusi si o origine psihologica. Mai precis, eruptia petelor survine adesea in urma unui soc psihoafectiv (deces, stres intens, despartire etc).

Desi este o afectiune benigna, lichenul plan are un impact puternic asupra vietii obisnuite a persoanei afectate. Adica, bolnavului care sufera de lichenul plan ii sunt afectate parti vizibile ale corpului ca mainile si picioarele de exemplu, ceea ce ii produce acestuia stare de angoasa si frica de a se expune.

Tratament pe baza de cortizon

Pentru tratarea formelor locale, medicii dermatologi propun medicamente pe baza de cortizon. Sub forma unui gel sau a unei lotiuni, dupa aplicarea pe o perioada de cateva zile aceste eruptii inestetice ar trebui sa dispara. Insa, in cazul unor forme mai grave, corticoterapia pe cale orala este solutia potrivita. Atentie insa, corticoterapia orala poate fi contraindicata in anumite cazuri in special in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune sau osteoporoza .

, impotriva formelor rebele de boala

Din pacate, lichenul plan are o evolutie capricioasa, ceea ce face ca anumite forme rebele de boala sa nu raspunda la tratamentul pe baza de cortizon sau sa recidiveze dupa cateva luni.

In aceasta situatie, se poate recurge la o a doua metoda – puvaterapia – o tehnica care consta in expunerea bolnavului la razelele ultraviolete , puterea acestora fiind stabilita numai de catre medic. In timpul acestei sedinte, persoana in cauza isi va proteja ochii cu ajutorul unor ochelari speciali.

Bine de stiut:

- Purtati imbracaminte mai larga pentru a evita frecarea acesteia de zonele afectate.

- Expunerea moderata la soare este benefica. Atentie insa, tratamentul pe baza de cortizon este incompatibil cu soarele.

- Consultati-va cu medicul stomatolog. Prezenta mercurului in plombe poate provoca aparitia unui lichen plan bucal.

- Anumite medicamente (saruri de aur, betablocante etc) pot antrena reactii ale pielii care sa reproduca aspectul lichenului plan.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare