Boli

#proteine #par lung #alimentatie

Importanta proteinelor in cresterea parului

Proteinele sunt extrem de importante in dezvoltarea unui organism sanatos . Acestea sunt esentiale pentru construirea masei musculare, dar si pentru cresterea podoabei capilare. Cantitatea optima de proteine este de 60 – 80 mg/litru de sange, asa ca daca in urma analizelor ai aceste rezultate, nu mai ai nevoie de suplimente, dar daca totusi valoarea proteinelor este sub aceasta cantitate, trebuie sa ceri ajutorul medicului.


Un simplu test de sange iti va da aceasta informatie, iar partea buna este ca suplimentele alimentare se gasesc intr-o gama foarte variata. Totusi, acest lucru nu inseamna ca poti sa iei suplimente dupa ureche, ci doar la sfatul medicului, in urma setului de analize.


De ce sunt proteinele importante pentru cresterea parului


Proteinele sunt o componenta importanta a dierei deoarece sunt utilizate la scara larga, de toate celulele din corpul nostru, celule care indeplinesc functii diferite. Proteinele sunt necesare pentru acumularea de enzime. In timpul digerarii alimentelor, proteinele se descompun in aminoacizi , necesari pentru cresterea sanatoasa a parului. Cei mai importanti aminoacizi pentru cresterea parului sunt: fenilalanina, treonina, triptofanul, izoluceina, leucina si lizina. Acesti aminoacizi sunt esentiali atat pentru cresterea parului, cat si pentru mentinerea unui scalp sanatos.


De asemenea, foliculii parului au nevoie de un flux constant de aminoazici pentru cresterea sanatoasa a parului, asadar este esential sa consumi in mod constant proteine. Daca un aminoacid esential lipseste cu desavarsire din organism, activitatea foliculilor de par este ingradita, iar cresterea si sanatatea firelor de par este compromisa.


Care sunt beneficiile aminoacizilor


In mod natural, organismul poate crea singur 11 aminoacizi, in timp ce alti 9 trebuie sa fie consumati sub forma de suplimente pentru o buna functionare a organelor corpului. Totusi, chiar si in cazul celor 11 aminoacizi produsi de corp, trebuie sa ai o alimentatie sanatoasa pentru ca acest lucru sa fie posibil intr-un mod cat mai usor.


Proteinele din alimentele vegetale de baza (seminte, nuci, cereale, legume) pot sustine fara probleme un organism daca sunt introduse in alimentatie destul de des. Totusi, daca organismul are o mare carenta de proteine, este foarte posibil ca medicul sa iti recomande o dieta bazata intr-o proportie foarte mare pe alimente bogate in proteine, dar si pe suplimente alimentare .
Cisteina, un aminoacid esential pentru par
Cisteina este un aminoacid care asigura cresterea parului fara intrerupere. Tot aceasta este responsabila de cresterea unor fire puternice de par, iar caderea acestora intr-un mod masiv se poate datora lipsei cisteinei. Medicul este unicul in masura sa iti dea suplimente alimentare in cazul in care te confrunti cu caderea parului, asa ca mergi la acesta pentur un set detaliat de analize.


In plus, consuma alimente cu un continut ridicat de proteine:

 

  • Alune
  • Nuci
  • Migdale
  • Zer
  • Peste
  • Fructe de mare
  • Carne alba de pui fara piele
  • Carne macra de vita
  • Lapte degresat
  • Iaurt degresat
  • Branza degresata
  • Oua
  • Leguminoase.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare