Boli

#glucoza #test #glicemie #sange #diabet

Valorile normale ale glicemiei

Glucoza este unul dintre cele mai importante zaharuri din sange si se gaseste in mod natural in organismul uman. Glucoza ofera energie organismului, necesara pentru desfasurarea activitatilor zilnice. Glicemia masoara cantitatea de glucoza din sange si poate varia in functie de numerosi factori. Obezitatea, stresul, alcoolul sau medicamentele sunt factori care influenteaza nivelul glucozei din sange. Glicemia trebuie verificata la trei ani, sau chiar mai des, in cazul persoanelor peste 45 de ani.
 

Ce este glicemia
 

Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza din sange. Glucoza este cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman. Zaharul, mierea, cartofii, faina sau cerealele sunt principalele surse de glucoza. Din sange, glucoza ajunge la nivel celular, strabatand membrana celulara. In acest proces intervine insulina, un hormon produs de pancreas. In momentul in care insulina este eliberata in sange, nivelul glicemiei scade.

In momentul in care organismul primeste mai multa glucoza, aceasta este stocata in ficat, rinichi sau muschi si este eliberata mai tarziu, cand organismul are nevoie de energie. In general, glicemia este mai ridicata dimineata devreme si dupa o masa.

In cazul in care organismul nu produce suficienta insulina sau insulina nu actioneaza, nivelul glicemiei ramane ridicat sau creste ( hiperglicemie ).
 

Cum se masoara glicemia
 

Glicemia poate fi masurata cu ajutorul mai multor teste. Glicemia determinata a jeun (pe nemancate), testul de toleranta la glucoza administrata oral, glicemia masurata post-prandial (dupa masa), glicemia spontana sau glicemia capilara sunt cateva dintre testele prin care pot fi depistate valorile glucozei din sange.

Glicemia a jeun se afectueaza prin test de sange dupa un post alimentar de cel putin 8 ore.

Testul de toleranta la glucoza masoara capacitatea organismului de a reactiona la o cantitate standard de glucoza. Testul se efectueaza dupa un post alimentar de minim 8 ore, inainte de administrarea unei solutii de 75 de grame de glucoza. La 2 ore dupa ingerarea acestei solutii se determina glicemia prin analiza de sange.

Glicemia capilara masoara valoarea glucozei din sange, prin inteparea degetului. Acest test se poate face acasa, de catre pacientul bolnav de diabet, cu un glucometru.

Glicemia masurata post-prandial masoara nivelul glucozei din sange la 2 ore dupa masa. Glicemia spontana masoara glucoza din sange in orice moment al zilei, fara a tine cont de ultima masa.
 

Factori de risc
 

Medicii recomanda testarea glicemiei o data la 3 ani si anual pentru persoanele peste 45 de ani. Exista si anumite categorii de persoane care trebuie sa isi verifice glicemia mai des.

Printre factorii de risc pentru un nivel glicemic ridicat se numara:

  • hipertensiune arteriala
  • obezitate
  • nivel crescut de trigliceride
  • intoleranta la glucoza
  • afectiuni vasculare
  • afectiuni asociate cu rezistenta la insulina
  • rude de gradul I cu diagnostic de diabet zaharat.

 

Valorile normale ale glicemiei
 

Valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului se incadreaza intre 70 - 110 mg/dl pe nemancate. Valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate. La copiii nascuti prematur, valorile normale sunt intre 20 - 60 mg/dl, la nou-nascuti intre 30 - 60 mg/dl, la sugari intre 40 - 90 mg/dl, iar la copiii sub 2 ani intre 60 - 100 mg/dl.

Glicemia crescuta indica prezenta unui diabet zaharat. Pentru a fi confirmat diagnosticul de diabet zaharat, o persoana trebuie sa repete a doua zi testele de sange.

Tipul testului
Valori normale
Toleranta alterata la glucoza
Diabet zaharat
Glicemia a jeun
70 - 100 mg/dl 100  -  125 mg/dl 126 mg/dl
Test de toleranta la glucoza oral <140 mg/dl 140  - 199 mg/dl 200 mg/dl

 

Variatii ale glicemiei
 

Nivelul glucozei din sange variaza in functie de anumiti factori. De obicei, dupa masa nivelul creste, in special dupa masa de pranz. In timpul sarcinei glicemia este mai mica, deoarece fatul consuma din glucoza mamei.

Obezitatea sau stresul duc la o crestere a nivelului glicemiei. Postul alimentar, repausul la pat sau efortul fizic sustinut duc la o scadere a valorii glicemiei.
 

Medicamente care influenteaza valoarea glicemiei
 

Glicemia poate avea valori scazute in prezenta unor medicamente precum contraceptivele orale, eritromicina, insulina, nitrazepam, propanolol sau streroizi. De asemenea, medicamente precum clofibratul,  disopiramida, enalaprilul, pentamidina sau prometazina inluenteaza nivelul glucozei din sange.

Glicemia poate avea valori crescute in prezenta unor medicamente precum antidepresive, clonidina, clorpromazina, dextroza, diuretice sau furosemid. La testul de sange, valoarea glicemiei poate aparea crescuta si in cazul in care inainte de analize nu s-a respectat postul alimentar de 8 ore.
 

Afectiuni care influenteaza valoarea glicemiei
 

Valorile scazute ale glicemiei sunt cauzate de supradoza de insulina, consum de alcool, fectiuni hepatice, insuficienta hipofizara, hipotiroidie sau intoleranta la fructoza. Valorile crescute ale glicemiei sunt cauzate de diabet zaharat, diabet gestational , glucagonom, feocromocitom,  hemocromatoza, insuficienta renala cronica, pancreatita acuta, sarcina sau stres.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare