Boli

#plimbare #boli cardiovasculare #osteoporoza

Cat de benefic este mersul pe jos

De Pasti te poti bucura de o plimbare in aer liber alaturi de familie sau prieteni, indiferent ca mergeti in parc, prin oras sau la munte. Pe langa faptul ca vei sta mai mult timp alaturi de persoanele dragi, mersul pe jos aduce sanatatii tale o serie de beneficii nemaipomenite.


Mersul pe jos iti protejeaza inima


Plimbarile facute cu regularitate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale si a colesterolului ridicat, adica cei mai importanti doi factori care duc la aparitia bolilor de inima. De asemenea, 30 de minute de mers pe jos in fiecare zi, reduc riscul aparitiei de boli de inima cu pana la 40% in cazul femeilor.


In acelasi timp, un studiu facut de oamenii de stiinta de la Universitatea Harvard   pe un esantion de 11.000 mii de barbati. Rezultatul cercetarii a fost ca barbatii care fac exercitii regulate 5 zile pe saptamana, isi reduc cu 50% sansele de a avea un accident vascular cerebral.


Mersul pe jos intareste oasele si articulatiile


Mersul pe jos este un efort mai usor pentru articulatiile tale spre deosebire de jogging sau aerobic, insa efectele sunt la fel de benefice, iar riscul de osteoporoza este considerabil redus.


30 de minute de mers pe jos zilnic reduce cu aproape 60 de procente riscul unei fracturi la nivelul soldului, potrivit unui studiu realizat pe un esantion de 30.000 de femei si barbati cu varste cuprinse intre 20 si 93 de ani.


De asemenea, o alta analiza sugereaza ca mersul pe jos de cateva ori pe saptamana mareste densitatea oaselor, ceea ce inseamna oase mai puternice si protectie impotriva fracturilor si a osteoporozei.


Mersul pe jos te ajuta sa slabesti


Plimbarea poate parea o activitate extrem de usoara, de intensitate mica, insa 30 de minute de mers pe jos in fiecare zi te ajuta sa arzi caloriile in plus. Evident, nu trebuie sa te astepti la rezultate exceptionale, mai ales daca nu tii o dieta alimentara eficienta, insa mici schimbari tot vor exista.


Mersul pe jos iti limpezeste gandurile


Plimbarile scurte, dar dese s-au dovedit a fi tratamente excelente impotriva depresiei,  iar mai mult decat atat, ele sunt remedii excelente pentru un somn mai bun.


Femeile sedentare care au inceput sa isi faca un obicei din mersul zilnic pe jos  au raportat o imbunatatire la nivel mental si emotional, dar si o scadere consederabila a nivelului de stres.


De asemenea, studiile au aratat ca mersul pe jos creste fluxul de sange de la nivelul creierului, lucru care duce la imbunatatirea functiilor cerebrale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare