Boli

#stres #relaxare #yoga

Meditatia, benefica pentru a face fata stresului

Meditatia este in general asociata cu diverse practici mai mult sau mai putin ortodoxe, insa in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Meditatia reprezinta incercarea de a-ti limpezi gandurile in cateva clipe de liniste si relaxare totala in combinatie cu un exercitiu de respiratie.


Meditatia poate indeparta stresul acumulat in fiecare zi, aducand pacea interioara, dar si alte beneficii pentru trup si spirit.


Asadar, daca te simti stresat, anxios sau deprimat , ar fi bine sa iei in considerare varianta meditatiei, mai ales ca aceasta este o metoda care nu implica resurse financiare sau alte eforturi din partea ta.


Meditatia este practicata de mii de ani, iar initial scopul acesteia a fost acela de a intelege si de a aprofunda fortele sacre si mistice. Totusi, in zilele noastre, meditatia este doar un mijloc prin care oamenii se detaseaza de stres, griji si oboseala.


Cine poate medita


Meditatia este destinata oricarei persoane, indiferent de varsta, sex sau orientare religioasa. Aceasta nu implica resurse materiale, nu necesita echipament sau un spatiu special amenajatat. Meditatia poate fi practicata in orice loc in care te poti bucura de putina liniste sau doar de sunetele oferite de natura (apa curgatoare, ciripitul pasarelelor etc).


Cum sa intelegi meditatia


Meditatia este considerata un tip de medicina complementara pentru minte si corp, iar rolul sau este de a oferi o stare profunda de relaxare si o minte linistita. In timpul meditatiei trebuie sa te concentrezi doar asupra ta si sa elimini fluxul de ganduri care iti aglomereaza cugetul si care iti provoaca stres. Meditatia te ajuta sa fii mai calm si chiar sa tratezi anumite afectiuni medicale.


Beneficiile emotionale ale meditatiei includ:

 

  • Descoperirea unei noi perspective asupra situatiilor stresante
  • Abilitatea de a gestiona stresul
  • Intelegerea propriei persoane
  • Reducerea emotiilor negative.


Meditatia si boala


Multi oameni sanatosi practica meditatia doar pentru a preveni strarile emotionale negative si pentru a-si relaxa corpul, insa meditatia este recomandata si in cazul in care suferi de o anumita afectiune medicala, maia les daca aceasta este sau poate fi agravata de stres.


Studiile stiintifice arata ca meditatia are un impact benefic asupra persoanelor care sufera de:

 

  • Alergii
  • Tulburari de anxietate
  • Astm
  • Pofta de mancare excesiva
  • Cancer
  • Depresie
  • Oboseala
  • Boli de inima
  • Hipertensiune arteriala
  • Durere
  • Insomnie.


Tipuri de meditarie


Meditatia ghidata


Meditatia ghidata se refera la modalitatea prin care o persoana incearca sa ruleze in minte imagini, sunete sau situatii pe care le gasesc relaxante. In meditatia ghidata, te poti ajuta de diferite mirosuri, sunete sau texturi care te pot ajuta sa intri mai repede in starea de relaxare.


Meditatia Mantra


Meditatia Mantra se refera la momentul in care persoaoan in cauza repeta in gand un cuvant care defineste o stare pe care si-o doreste. Acest exercitiu te ajuta sa ajungi rapid la o stare nemaipomenita de relaxare.


Meditatia pentru prezent


Meditatia pentru prezenta reprezinta momentul in care cel care mediteaza elimina din mintea sa orice gand exterior referitor la trecut sau viitor si in care se concentreaza doar la momentul prezent.  Astfel, poti observa emotiile si starile pe care le ai si sa le lasi sa treaca fara sa le analzezi.


Qi Gong


Aceasta practica reprezinta combinatia meditatiei cu miscare fizica si exercitii de respiratia care te ajuta sa restalbilesti si sa mentii un echlibru. Meditatia Qi Gong face parte din medicina traditionala chineza.


Cum se face practic meditatia


Gaseste-ti un spatiu linistit, in casa la tine, in natura sau pe o banca in parc intr-o dimineata linistita, inchide ochii si incearca sa elimini din mintea ta gandurile negative si sa filtrezi sunetele deranjante. Concentreaza-te doar asupra unui gand frumos sau incearca sa iti eliberezi mintea de orice  gand negative. Nu trebuie sa stai intr-o anumita pozitie, ci poti face acest lucru chiar si in pat, dimineata cand te trezesti, inainte de a te ridica din pat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare