Boli

#craciun #sarbatori #accidente #decoratiuni #instalatii

Masuri pentru prevenirea accidentelor de Sarbatori

Perioada sarbatorilor de iarna este una dintre cele mai frumoase si in acelasi timp cele mai indragite din timpul anului. Mos Craciun, cadourile mult asteptate, mancarurile delicioase sau deserturile savuroase fac ca aceasta sarbatoare sa fie un plin de bucurie. Cu toate acestea, in frenezi pregatirilor pot avea loc si evenimente mai putin placute. Ai grja la instalatiile si decoratiunile de Craciun si la alimentele pe care le prepari.
 

Intoxicarea cu mancare
 

Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de pericolele pe care gatitul le implica. Mancarurile grase si condimentate, bauturile alcoolice sau deserturile consistente de pe masa de sarbatori reprezinta retetea perfecta pentru intoxicare. Atunci cand pregatesti masa de sarbatori este indicat sa retii cateva reguli, care te vor ajuta sa ai parte de o masa copiosa, fara a ajunge insa la spital.

1 Spala-te pe maini. Atunci cand petreci mult timp in bucatarie, la preparatul mancarurilor festive, spala-te cat mai des pe maini, inainte si dupa ce ai folosit alimentele. De asemenea, ai grija si de ustensilele si recipientele pe care le folosesti in bucatarie.

Tocatorul, lingurile sau oalele trebuie curatate foarte bine inainte de a fi folosite. Trebuie sa ai mare grija si la buretul de bucatarie pe care il folosesti. Acesta este un focar de bacterii. Arunca buretii uzati si foloseste-i pe cei nou, bine spalati. Spala bine fructele si legumele pe care le folosesti. De asemenea, dupa ce ai folosit chiveta, spal-o cu detergent de vase si clateste-o apoi bine cu apa curata.

2 Separa alimentele. Bacteriile se imprastie cu usurinta de la un aliment la altul. Ai grija ca ouale si carne sa stea cat mai departe de alimentele care nu vor fi gatite. Este astfel indicat sa folosesti doua tocatoare: unul pentru alimentele pentru gatit, altul pentru fructele si legumele prospete, care vor fi transformate in salate. Carnea gatita trebuie apoi depozitata in recipiente curate, acoperite.

3 Gateste corect. Asigura-te ca prepari mancarurile la temperatura corespunzatoare, care va distruge toate bacteriile daunatoare. Foloseste un termometru de bucatarie pentru a te asigura ca prepparatele din carne sunt bine facute. Cand folosesti termometrul pentru alimente, spala-l dupa fiecare utilizare, pentru a preveni contaminarea. Atunci cand reincalzesti mancarea, lasa-le pe foc pana dau in clocot.

4 Ai grija la alimentele congelate. Bacteriile se imprastie mult mai repede la temperatura camerei. Ai grija sa dai la frigider toate resturile de la masa. Dupa doua ore alimentele isi pierd din prospetime si daca nu le-ai pus la frigider este indicat sa le arunci. De asemenea, nu decolngela alimentele la temperatura camerei. Cel mai bine este sa le decongelezi in frigider, in cuptorul cu microunde su in apa rece. De asemenea, alimentele congelate trebuie consumate in cel mult patru zile.
 

Incendiile
 

In timpul sarbatorilor de iarna incendiile cauzate de decoratiunile si instalatiile pentru bradul de Craciun sunt foarte des intalnite. Pentru a avea parte de sarbatori linistite, dar si pentru a te bucura de decoratiunile de Craciun este indicat sa supraveghezi aceste decoratiuni.

1 Alege un brad verde. Bradul de craciun reprezinta una dintre bucuriile sarbatorilor de iarna. Pentru a evita neplacerile, este indicat sa alegi un brad verde, cu ace bine infipte in ramuri. Atunci cand alegi un brad, scutura-l bine atunci cand il incerci. Astfel vei vedea daca acele se risipesc. Brazii care pierd multe ace sunt batrani si uscati si pot astfel cauza incendii.

2 Uda bradul frecvent. De Craciun alege un brad in ghiveci , pe care sa il uzi in fiecare zi. De asemenea, locul unde instalezi bradul este foarte important. Tine copacul departe de orice sursa de caldura. Dupa sarbatorile de iarna, scoate bradul din casa. Daca ai optat pentru pom in ghiveci, este foarte usor sa il plantezi in apropierea casei tale sau in parc. 

3 Fi atent la decoratiuni. Atunci cand decorezi bradul de Craciun, verifica inainte daca acestea nu au fire rupte sau beuclete lipsa. Acestea pot cauza foarte usor incendii. De asemenea, nu incarca prizele. Inainte de a pleca de acasa ai grija sa opresti toate instalatiile. 
 

Siguranta copiilor
 

Craciunul este cea mai indragita sarbatoare pentru copii. Activitatile in aer liber alaturi de familie si prieteni, mancarea delicioasa, colindele sau multasteptata vizita a lui Mos Craciun fac ca aceasta sarbatoare sa fie preferata celor mici.

Din nefericire, pe langa aceste momente placute, sarbatorile de iarna aduc si numeroase accidente si imbolnaviri in randul copiilor. Este astfel important sa discuti cu copilul tau si sa ii explici pericolele la care se poate expune in timpul sarbatorilor de iarna.

1 Plantele otravitoare. Anumite plante de interior folosite pentru decorarea casei de Craciun sunt otravitoare. Ai grija la vasc si Poinsetia . Tine aceste plante cat mai departe de bebelusi. Vorbeste cu copiii tai despre pericolul ingurgitarii de plante otravitoare .

2 Decoratiunile. In toata agitatia sarbatorilor, cu impachetatul cadourilor si deocrarea casei, cei mici au la dispozitie numeroase tentatii. Obiectele mici de decor, jucariile sau alimentele pot fi inghitite cu usurinta de cei mici, care se pot astfel inneca. Tine aceste obiecte cat mai departe de copii. De asemenea, ai grija la obiectele de decor din sticla, care se pot sparge usor.

3 Hartia de impachetat cadourile. Anumite hartii pentru impachetat cadourile contin substante otravitoare. Ai grija ca cei mici sa nu o mestece.

4 Accidente in bucatarie. De sarbatori, bucataria este cea mai agitata incapere a locuintei. Ai grija unde asezi oalele si cratitele fierbinti. Asigura-te ca cei mici nu vor ajunge la ele. De asemenea, cel mic nu trebuie sa atinga nici cuptorul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare