Boli

#modificari organism #organism #corp #somn

Inedit: ce se intampla cu corpul tau cand dormi

Organismul uman este, probabil, cea mai aproape de perfectiune forma de viata de pe planeta, mereu intr-o lupta pentru echilibru la interior si aproape ideala, cand vine vorba de viteza de refacere dupa o forma de afectiune. Totodata, este plin de curiozitati si reactii inedite. Pe multe dintre acestea le cunosti, dar sunt multe pe care le poti afla daca citesti mai jos aspecte inedite ale corpului tau atunci cand dormi.

Iti scade temperatura corpului

Inca dinainte sa adormi, corpul tau se pregateste sa intre intr-o stare de repaus aproape totala, asa ca are nevoie de melatonina, hormonul care regleaza ciclul de somn in interiorul corpului tau. Acesta nu se elibereaza in corp decat sub o anumita temperatura, prin urmare organismul tau va face tot posibilul sa o atinga. Acum poate nu ti se va parea ciudat ca ai furat pilota de pe iubitul tau si ai tras-o pe tine, insa nu iti amintesti sa fi facut asta, pentru ca erai deja adormita.

Iti scade si ritmul cardiac

Creierul nu mai indica inimii sa mai pompeze o cantitate la fel de mare ca in timpul zilei, pentru ca vei folosi in timpul somnului un procent mult mai mic din intregul organism. Tensiunea arteriala si ritmul in care iti bate inima vor scadea, iar sistemele din interiorul corpului tau vor avea un ragaz de cateva ore sa se relaxeze. Acesta este motivul pentru care e posibil sa ti se faca rau daca te trezesti brusc, organismului ii ia ceva timp pana sa revina la starea de corp activ, asa ca incearca sa iti intrerupi somnul usor, nu cu vreo alarma care sa te sperie.

Paralizezi partial

Iar acesta este un lucru bun, pentru ca daca nu ar exista aceasta masura de protectie naturala, cel mai probabil te-ai rani, din cauza viselor. Imagineaza-ti ca visezi ca te lupti sau ca sari, nu cred ca ti-ai dori sa faci asta si in viata reala, doar ca inconstient.

Pe de alta parte, cu cateva secunde inainte sa adormi adanc, e posibil sa ai cateva spasme inexplicabile. Sunt din cauza ca creierul transmite impulsuri catre muschi, pentru ca are senzatia ca esti aproape de moarte si vrea sa resusciteze organismul in mod natural. E indicat sa nu adormi foarte aproape de cineva, ca sa nu se trezeasca cu o lovitura puternica.

Scazi in greutate

Da, ai citit bine, poti slabi in timpul somnului, ca urmare a eliminarii apei din organism prin respiratie si transpiratie. Din pacate, aceasta minune nu dureaza foarte mult, pentru ca vei recupera pe timpul zilei pierderile de cu o noapte inainte. De aceea e o idee buna sa te cantaresti imediat dupa ce te-ai trezit, eventual dupa ce mergi la toaleta.

Te inalti

Cand dormi, discurile dintre vertebre se hidrateaza si isi maresc volumul. Asta te va face sa te inalti, provizoriu, dupa o noapte de somn sanatos. Pe timpul zilei, insa, vei reveni la inaltimea ta obisnuita, pentru ca vertebrele vor sustine presiunea corpului si se vor contracta la loc.

Cea mai buna pozitie de somn pentru organismul tau este pozitia de fetus, asa ca daca vrei sa ai un somn mai linistit, culca-te asa. Te vei trezi revigorata si gata pentru o zi productiva.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare