Boli

#afectiuni frecvente # afectiuni cardiovasculare #persoane varstnice

Cele mai intalnite afectiuni la persoanele trecute de prima tinerete

Persoanele in varsta se confrunta cu o serie de afectiuni specifice varstei inaintate, caracterizate printr-o degradare treptate a anumitor functii ale organismului. Aceasta alterare progresiva este un lucru absolut firesc, de aceea trebuie sa fii pregatit pentru o astfel de situatie, in cazul in care un membru in varsta al familiei tale se confrunta cu asa ceva.

Important este cum poti prelungi viata unei persoane in etate, care sufera de o afectiune specifica varstei inaintate, oferindu-i in acelasi timp sprijinul cuvenit, fie ca vorbim de ingrijire paliativa sau de o monitorizare a functiilor sale vitale. Iata cele mai intalnite tipuri de afectiuni ce apar odata cu varsta, modul prin care se pot diagnostica, precum si tratamentele specifice, de la caz la caz:

Afectiunile oculare

Ca multe alte simturi pe care omul le dobandeste de-a lungul vietii, vederea se degradeaza treptat, odata cu trecerea anilor. Afectiunile oculare sunt o problema constanta in randul persoanelor in varsta, iar produsele ce pot oferi o vedere clara, precum ochelarii de vedere sau lentilele de contact, sunt solutia perfecta pentru o batranete lipsita de griji.

Controalele specializate la clinici de profil sunt recomandate, intrucat medicii oftalmologi pot recomanda tratamentul potrivit, in functie de afectiunea oculara suferita. Acest tip de afectiuni oculare se deosebesc de cele dobandite in primii ani de viata, deoarece au un caracter degenerativ, ce apare odata cu trecerea anilor.

Afectiunile neurologice

Dementa sau boala Alzheimer apar de foarte multe ori la persoanele ajunse la varsta a treia. Aceste afectiuni sunt cauzate de degradarea accelerata a celulelor din creier, ducand la pierderi grave de memorie si probleme in coordonare si mers.

Nu exista leacuri pentru tratarea acestori boli, insa daca se descopera din timp, la o clinica de neurologie cu servicii adecvate, calitatea vietii pacientului poate fi mult mai ridicata. Astfel, impactul emotional nu lasa urme atat de adanci, iar membrii familiei pot filtra mai bine incarcatura emotionala puternica, ce vine la pachet odata cu aflarea unui astfel de diagnostic sumbru.

Afectiunile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt unul dintre principalele motive de deces la persoanele de peste 60 de ani. Cauzele care genereaza  aceste cifre drastice sunt cauzate de imbatranirea cordului, insuficientele cardiace, precum si de lipsa de interes pentru sanatate, odata cu trecerea anilor. Controalele la medicii de specialitate, dupa o anumita varsta, nu trebuie sa fie percepute nici ca un moft, nici ca o corvoada.

Grija pentru sanatate, atunci cand organismul incepe sa dea semne de slabire, trebuie sa fie o responsabilitate pentru orice persoana trecuta de a doua tinerete. Vizitele la cardiolog, monitorizarea hipertensiunii arteriale cu ajutorul unui tensiomentru digital, sau dieta aleasa cu grija, toate acestea cresc speranta de viata si ofera mai multa siguranta si control asupra propriului organism.

Odata cu varsta, apar si problemele medicale cauzate de slabirea organismului. Procesul degenerativ, ce apasa greu pe umerii unui pacient in varsta, este o cauza fireasca a trecerii timpului, insa modul in care este abordata aceasta problema, poate face diferenta. Depistate din timp, afectiunile pe care le-am enumerat mai sus pot oferi sansa unei vieti mai lungi, oferite de punerea unui diagnostic foarte bun si a unui tratament corespunzator.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare