Boli

#parte dormit #calculatorul somnului #ore somn #somn odihnitor # cum sa dormi mai bine

Calculatorul somnului: cate ore trebuie sa dormim pe noapte si pe ce parte

Persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani ar trebui sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte, dupa cum recomanda Fundatia Nationala a Somnului din SUA. Pe de alta parte, specialistii Centrului pentru stiinte Cognitive Aplicate afirma ca nu numarul de ore dormite este important, ci numarul ciclurilor de somn realizate complet.

Somnul are mai multe etape: incepem cu etapa non-REM (rapid-eye-movement), care are la randul sau trei etape de profunzime. Dupa incheierea acesteia, trecem la somnul REM, adica perioada in care visam. Trecerea treptata de la non-REM 1 pana la finalul somnului REM reprezinta un ciclu de somn si dureaza, in medie, 90 de minute. Dupa incheierea ciclului, o luam de la capat cu non-REM 1.

Ca sa ne incadram in intervalul recomandat 7-9 ore si sa ne trezim cu adevarat odihniti avem doua posibilitati: fie dormim 7 ore jumate, fie dormim 9. Asta inseamna 5-6 cicluri complete. Daca ne trezim dupa 8 ore, intrerupem un ciclu de somn si ne trezim relativ obositi.

Pentru a-ti mai usor seama la ce ora sa te trezesti exact poti folosi Sleep Calculator, care ia in considerare si faptul ca unui om ii ia (in medie) un sfert de ora sa adoarma.

Campurile inchise la culoarea recomandate de Sleep Calculator reprezinta orele de culcare recomandate, cele care permit efectuarea a 6, respectiv 5 cicluri de somn complete.

Dormitul pe partea stanga, multiple beneficii

Cel mai bine este sa dormim pe partea stanga, arata un studiu recent publicat in Jurnalul de Gastroenterologie Clinica si citat de site-ul andreilaslau.ro. Conform sursei, dormitul pe partea stanga favorizeaza drenajul limfatic. Sistemul limfatic transporta elemente importante, cum ar fi proteine, glucoza, metaboliti si toate acele elemente ce trebuie filtrate si drenate pe partea stanga.

In plus, pe partea stanga se afla atat stomacul, cat si pancreasul, ceea ce inseamna ca, daca dormim pe aceasta parte, vom avea o digestie mai buna. Este o modalitate de a directiona mai bine sucurile digestive catre stomac si de a favoriza secretia enzimelor pancreatice.

Dormitul pe partea stanga este benefic si pentru inima! Studiul citat arata ca peste 80% din inima se afla pe partea stanga a corpului, motiv pentru care, daca dormim pe aceasta parte, vom fi mai sanatosi.
Un alt aspect ce merita luat in considerare este faptul ca, pentru a ajunge la abdomen, aorta paraseste zona inimii, creand un arc inspre partea stanga a corpului. Daca dormi pe aceasta parte, inima va pompa sangele mai usor si mai bine.

Somn usor, pe partea stanga!

Sursa foto: greatist.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare